Zupa rybna z lina - ryby na co dzień
Piotr Koleczko (kolocarp)
2011-03-17
LINY PO DAWNEMU
4 liny po około 35 dkg,szklanka soku cytrynowego,szklanka jasnego piwa,5 dkg rodzynków,2 dkg tartej bułki,sól,pieprz,cukier,goździki i otarta skórka cytrynowa do smaku.
Sprawione liny umyc,włozycdo płaskiego naczynia,wlac sok z cytryny i piwo,dodając oplukane rodzynki oraz przyprawy,gotowac około 40 minut na malym ogniu.Pod koniec gotowania wsypac tartą bułkę,doprawic.Podawac z ziemniakami i surówkami do tego serwowac zimne piwo – smacznego.
ZUPA RYBNA
50 dkg ryby,20 dkg jarzyn,lisc laurowy,ziele angielskie, jedna szklanka śmietany,łyżka masła,łyżka mąki ,sól i przyprawy.
Ugotowac wywar z jarzyn i przypraw,schłodzic a następnie przecedzic.Oczyszczoną rybę wczesniej lekko nasoloną ułożyć w garnku,zalac przygotowanym wywarem i gotowac na małym ogniu,dolewając co jakiś czas łyżkę zimnej wody.Rybę wyjąc,zupę przecedzic,doprawic zasmażką lub śmietaną.Podawac z ziemniakami oraz zimnym piwem – smacznego.
4 liny po około 35 dkg,szklanka soku cytrynowego,szklanka jasnego piwa,5 dkg rodzynków,2 dkg tartej bułki,sól,pieprz,cukier,goździki i otarta skórka cytrynowa do smaku.
Sprawione liny umyc,włozycdo płaskiego naczynia,wlac sok z cytryny i piwo,dodając oplukane rodzynki oraz przyprawy,gotowac około 40 minut na malym ogniu.Pod koniec gotowania wsypac tartą bułkę,doprawic.Podawac z ziemniakami i surówkami do tego serwowac zimne piwo – smacznego.
ZUPA RYBNA
50 dkg ryby,20 dkg jarzyn,lisc laurowy,ziele angielskie, jedna szklanka śmietany,łyżka masła,łyżka mąki ,sól i przyprawy.
Ugotowac wywar z jarzyn i przypraw,schłodzic a następnie przecedzic.Oczyszczoną rybę wczesniej lekko nasoloną ułożyć w garnku,zalac przygotowanym wywarem i gotowac na małym ogniu,dolewając co jakiś czas łyżkę zimnej wody.Rybę wyjąc,zupę przecedzic,doprawic zasmażką lub śmietaną.Podawac z ziemniakami oraz zimnym piwem – smacznego.