Zupa Rybna z Karpia.


Zupa rybna


Składniki:

• 2 głowy i dwa grube dzwonka z karpia
• Pęczek włoszczyzny
• Cebula
• Ziele angielskie
• Kilka listków laurowych
• nać pietruszki
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz do smaku


Etapy przygotowania:

Kroimy włoszczyznę i podsmażamy na maśle w dużym rondlu. Gdy się nieco zrumieni – wyłączamy ogień.
W międzyczasie, w osobnym garnku gotujemy w wodzie karpia, z cebulą i dodatkiem ziela oraz listków laurowych oraz odrobiny soli.
Gdy ryba się rozgotuje, przecedzamy wywar i przelewamy do rondla z warzywami. Gotujemy całość na małym ogniu do czasu, gdy warzywa zrobią miękkie.
Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę posypujemy natką pietruszki.


Wskazówka:

Jeśli uda się z rozgotowanych dzwonków wyodrębnić kawałki ryby, bez ości, możne je wrzucić na talerz i zalać zupą. Można też osobno upiec kawałki filetów z ryby, wyodrębnić z nich mięso i podawać razem z zupą rybną.




Smacznego!!!

 


3
Oceń
(8 głosów)

 

Zupa Rybna z Karpia. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł