Zupa rybna
Składniki:
• 2 głowy i dwa grube dzwonka z karpia
• Pęczek włoszczyzny
• Cebula
• Ziele angielskie
• Kilka listków laurowych
• nać pietruszki
• 2 łyżki masła
• sól, pieprz do smaku
Etapy przygotowania:
Kroimy włoszczyznę i podsmażamy na maśle w dużym rondlu. Gdy się nieco zrumieni – wyłączamy ogień.
W międzyczasie, w osobnym garnku gotujemy w wodzie karpia, z cebulą i dodatkiem ziela oraz listków laurowych oraz odrobiny soli.
Gdy ryba się rozgotuje, przecedzamy wywar i przelewamy do rondla z warzywami. Gotujemy całość na małym ogniu do czasu, gdy warzywa zrobią miękkie.
Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę posypujemy natką pietruszki.
Wskazówka:
Jeśli uda się z rozgotowanych dzwonków wyodrębnić kawałki ryby, bez ości, możne je wrzucić na talerz i zalać zupą. Można też osobno upiec kawałki filetów z ryby, wyodrębnić z nich mięso i podawać razem z zupą rybną.
Smacznego!!!
Autor tekstu: Jarosław Warkocki