Zupa rybna z Okonia...
Jarosław Warkocki (Yaro)
2011-04-27
Zupa rybna z Okonia...
składniki:
2 kg okoni,
2 pomidory,
litr bulionu warzywnego (może być z kostki),
1/3 szklanki gęstej śmietany,
pęczek koperku lub natki pietruszki,
pieprz,
sól,
przygotowanie:
Sprawić ryby, wypłukać, włożyć do wrzącego bulionu i gotować ok. 30 min.
Miękkie ryby wyjąć na talerz łyżką cedzakową, ostudzić, obrać z ości, głowy wyrzucić, a mięso znów włożyć do wywaru.
Śmietanę rozprowadzić odrobiną gorącego bulionu, wlać do garnka, wymieszać, przyprawić zupę do smaku solą i pieprzem, zdjąć garnek z ognia.
Dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory bez skórki i posypać posiekaną zieleniną.
Podawać z makaronem lub pieczywem.
smacznego!!!
składniki:
2 kg okoni,
2 pomidory,
litr bulionu warzywnego (może być z kostki),
1/3 szklanki gęstej śmietany,
pęczek koperku lub natki pietruszki,
pieprz,
sól,
przygotowanie:
Sprawić ryby, wypłukać, włożyć do wrzącego bulionu i gotować ok. 30 min.
Miękkie ryby wyjąć na talerz łyżką cedzakową, ostudzić, obrać z ości, głowy wyrzucić, a mięso znów włożyć do wywaru.
Śmietanę rozprowadzić odrobiną gorącego bulionu, wlać do garnka, wymieszać, przyprawić zupę do smaku solą i pieprzem, zdjąć garnek z ognia.
Dodać pokrojone w drobną kostkę pomidory bez skórki i posypać posiekaną zieleniną.
Podawać z makaronem lub pieczywem.
smacznego!!!