zupa rybna ze szczupaka


przepis na zupę rybną

szczupak 1,5kg

cebule2

marchew3

por (biała część)1

papryka czerwona 1

seler naciowy 3 łodygi

pomidory 2

oliwa z oliwek 3 łyżki

zioła prowansalskie ,łyżeczka

kucharek,1łyżeczka

mąka,1łyżeczka

śmietana18%, 2łyżeczki

sok z cytryny,2 łyżeczki

sól, pieprz do smaku

koperek i natka,2łyżki

ziemniaki,5 sztuk

liście laurowe,4

ziele angielskie ,kilka sztuk

przygotowanie:
1.szczupaka oczyścić,odfiletować,zostawić kręgosłup,umyć i odłożyć
2.marchew,1 cebulę,pora i selera pokroić,wrzucić do garnka,wlać półtora litra wody,dodać kucharka,liście laurowe,ziele angielskie,i kręgosłup ryby,gotować na wolnym ogniu
3.na patelnie wlać oliwę,dodać posiekaną cebulę,paprykę i pomidory obrane ze skórki,dusić 5minut
4.z zupy wyjąc kręgosłup,włożyć pokrojone ziemniaki,dodać duszone warzywa,doprawić sokiem z cytryny,ziołami,solą i pieprzem
5.pod koniec gotowania dodać filety rybne i gotować do zmiękczenia ziemniaków
6.rybę wyjąć z zupy,odłożyć zupę,doprawić mąką i śmietaną,zagotować,wlać do talerzy,włożyć po 3 kawałki ryby,przyprawić koperkiem i natką


życzę smacznego!!!!

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

zupa rybna ze szczupaka - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł