Jakoś w życiu nie miałem okazji skosztować zupy rybnej ,a ostatnio mnie naszło właśnie na nią .
Po ostatniej wyprawie na lód zabrałem ze sobą kilka jazgarzy
uważanych przez wędkarzy za chwast i wyrzucanych po prostu na lód
Ponoć jazgarze najbardziej nadają się na wywar zupy rybnej .
Przejrzałem wiele przepisów ale żaden nie przypadł mi do gustu ,najbliżej była Halászlé - Węgierska zupa rybna
Przepis nie do końca mi się podobał więc wprowadziłem kilka modyfikacji by była taka jak chcę
Opisze wam jak to zrobiłem nie będzie to typowy przepis bo każdy ma inny gust jedni lubią pikantnie
inni nie ale każdy z was może zrobić to po swojemu
Oto moja modyfikacja
Na początku obrałem jazgarze i wedle przepisów powinienem zostawić głowy ,
ja oczywiście tego nie zrobiłem oskrobałem z łusek ,wypatroszyłem i odciąłem głowy .
Następnie jedną dużą cebule pokroiłem w kostkę .Ryby i cebule włożyłem do garnka dodałem
przyprawy ziele angielskie .pieprz,kminek (nie wiele ) paprykę ostrą w proszku i troszkę pokrojonej w kostkę papryki .
Gotowałem to pod przykryciem około 1 godziny
W tym czasie warzywa marchewkę ,pietruszkę ,starłem na grubej tarce ,pokroiłem pora paprykę i cebule ,Wrzuciłem to na patelnie z oliwą z oliwek
po paru minutach dodałem pokrojoną i posoloną w kostkę płastugę (sole) a po 15 min duszenia (smażenia )
bez przykrycia posypałem to wszystko słodką papryką w proszku .
W tym czasie kiedy warzywa się dusiły odcedziłem wywar i przetarłem wszystkie składniki jakie w nim były na drobnym sitku .
Kiedy papryka razem z oliwą zaczęła się lekko rumienić dolałem niewielką ilość właśnie tego wywaru
po kilku minutach wrzenia całą zawartość patelni wrzuciłem do garnka z wywarem i znów zacząłem całość gotować około 45 min po tym czasie dodałem pokrojony ząbek czosnku i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego posoliłem do smaku gotowałem jeszcze około 15 min na koniec dodałem pokrojoną zieloną pietruszkę
Jest to moja pierwsza zupa rybna i powiem że smakowała mnie i domownikom ale każda sroczka
swój ogonek chwali więc spróbujcie sami .
Mnie smakował była po prostu pyszna