zupa rybna nicejska


-80 dag filetów z morszczuka
-łyżka soku z cytryny
-cebula i duży por (tylko biała część)
-2-3 ząbki czosnku
-3-4 łyżki posiekanej natki
-łyżka świeżo posiekanych listków tymianku
-liść laurowy
-4-6 ziarenek pieprzu
-6 twardych mięsistych pomidorów
-2-3 duże ziemniaki
-2 łyżki zielonych wydrylowanych oliwek
-2 łyżki oleju
-kieliszek białego wytrawnego wina
-5 szklanek bulionu
Osuszone filety skropić sokiem z cytryny, przykryć, wstawić na godzinę do lodówki. Dokładnie umyty por pokroić na cienkie plasterki, cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek posiekać. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, włożyć por i czosnek, wymieszać, chwilę smażyć, dodać liść laurowy, ziarenka pieprzu, posiekaną natkę pietruszki i tymianek. Lekko skropić wrzątkiem, przykryć i dusić około 10 minut. Filety z ryby pokroić w kostkę, dodać do cebuli razem z obranymi ze skórki i pokrojonymi w kostkę pomidorami, zalać winem, przykryć i dusić na małym ogniu około 20 minut. Zagotować bulion, wrzucić do niego obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować około 15 minut, dodać pokrojone w paseczki oliwki, połączyć z rybą i razem gotować na małym ogniu około 10 minut. Doprawić ewentualnie solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

zupa rybna nicejska - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł