Zupa wigilijna z okoni.


Zupa wigilijna z okoni.
Składniki: 50 dag okonia. Włoszczyzna, 1 mała cebula, 100 ml śmietany, 2 żółtka, 5 dag suszonych grzybów, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, sok cytrynowy, sól pieprz ziołowy.
Przygotowanie: Ryby sprawić, umyć i włożyć do 1.5 l wrzącej wody. Marchew, seler, pietruszkę, por i cebulę dokładnie oczyścić i dodać do ryby razem z umytymi suszonymi grzybami. Całość gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Rybę wyjąć z wywaru, gdy będzie miękka, starannie oczyścić z ości, mięso podzielić na małe kawałki. Wywar nadal gotować, aż grzyby będą miękkie, następnie przecedzić. Powinno zostać ok. 1 l wywaru. W razie potrzeby dolać przegotowanej wody. Żółtka połączyć ze śmietaną i wymieszać, dodać do wywaru i podgrzewać, stale mieszając. Zupę doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Do zupy włożyć rybę, delikatnie wymieszać i podgrzać. Przed podaniem posypać posiekaną natką.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Zupa wigilijna z okoni. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł