Zupa z karpia w pierniku


Produkty:
-1,5 kg karpia
-2 marchewki
-pietruszka
-pół selera
-5 ziaren czarnego pieprzu
-op. pierników bez polewy
-kilka gałązek natki
-150 ml kwaśnej śmietany
-sól, pieprz

Przygotowanie:
Umyte i obrane marchewki, pietruszkę i seler zalać litrem wody. Dodać ziarnisty pieprz i odrobinę soli. Ugotować wywar. Karpia włożyć do wywaru jarzynowego, gotować 20 minut. Ostrożnie wyjąć rybę. Pokroić na małe dzwonka. Wywar przecedzić przez grube sito. Marchewkę pokroić i dodać do wywaru. Piernik zalać wrzątkiem, odstawić. Gdy całkowicie zmiękną, przetrzeć je przez sito do zupy. Zagotować, doprawić zupę śmietaną, solą i mielonym pieprzem do smaku. Przed podaniem włożyć do zupy kawałki ryby, podgrzać.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Zupa z karpia w pierniku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł