Zupa z suszonych grzybów


Produkty:
-2 l wywaru lub wody
-100g suszonych grzybów
-2 łyżki masła
-1 cebula
-125 ml śmietany
-1 łyżka mąki pszennej
-sól, pieprz, koperek

Przygotowanie:
Opłukane i oczyszczone grzyby zalewamy częścią zimnego wywaru i moczymy ok. 2 godzin, następnie gotujemy do miękkości. Ugotowane grzybki wyjmujemy, kroimy w paseczki i podsmażamy na maśle, dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę i tez podsmażamy. Całość oprószamy mąką i lekko rumienimy. Dodajemy wywar, również ten, w którym moczyły się grzyby. Gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, często mieszając. Przed podaniem zabielamy śmietaną i doprawiamy do smaku. Podajemy z kluseczkami i posypujemy koperkiem.

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Zupa z suszonych grzybów - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł