Zupa z tuńczykiem.


Zupa z tuńczykiem.
Składniki: 1 litr mleka, 250 ml gęstej śmietany, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 2 cebule, 2 duże ziemniaki, skórka otarta z dwóch cytryn, 1-2 łyżki masła, cebula dymka, ostra papryczka, pieprz czarny, najlepiej świeżo zmielony ,sól.
Przygotowanie: Na patelni z masłem podsmażyć drobniutko posiekaną cebulke. Gdy się lekko zarumieni, przełożyć ją do garnka, zalać mlekiem. Dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, szczyptę soli i skórkę otartą z cytryny. Można również teraz wrzucić kukurydzę wraz z zalewą, jednak ja dodaję ją dopiero, jak ziemniaki będą miękkie. Do miękkich ziemniaków dodajemy tuńczyka wraz z zalewą, śmietanę i ew. kukurydzę. Doprawiamy solą i pieprzem. Na talerzu dekorujemy papryczką i dymką. Podajemy z chrupiącą bułka.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Zupa z tuńczykiem. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł