zupa ze świeżych grzybów


-1/2 świeżych grzybów (kurek, gąsek, pieczarek)
-włoszczyzna
-cebula
-1 łyżka masła
-4 ziemniaki
-1/2 łyżeczki majeranku
-1 łyżka soku z cytryny
-1 łyżka świeżych ziół do udekorowania
-1 listek laurowy
-kilka ziarenek ziela angielskiego
-sól, pieprz
-cukier
Ugotować bulion z włoszczyzny, kilku ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i listka laurowego. Aby był esencjonalny, można do niego dodać kostkę bulionu warzywnego. Na patelni rozpuścić łyżkę masła i przesmażyć na nim drobno pokrojoną cebulę oraz dokładnie oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby. Doprawić solą, pieprzem i dusić kilka minut. Przełożyć do bulionu warzywnego. Obrać, umyć i drobno pokroić ziemniaki, włożyć do zupy, gotować 15 minut, przed końcem doprawić solą, pieprzem, majerankiem, sokiem z cytryny i ewentualnie odrobiną cukru do smaku. Po rozlaniu posypać ziołami.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

zupa ze świeżych grzybów - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł