Żur grzybowy (moje świąteczne przepisy kulinarne)
Marek Dębicki (marek-debicki)
2011-12-19
Żur grzybowy
Żur grzybowy, ale wynalazek można by pomyśleć, a jednak. Takiej potrawy nie przygotowujemy na co dzień i raczej nie znajdziemy tego przepisu na torebeczkach w marketach. Dlaczego, odpowiedź raczej jest prosta, gdyż wypada w tym momencie sięgnąć raczej do staropolskiej wigilijnej kuchni. Jest to jak najbardziej postna, wigilijna, aczkolwiek może trochę zapomniana potrawa.
Żur, czy żurek, jak na to patrzeć, jak odróżnić. Żur w moim wykonaniu robię na bazie zakwasu z żytniej i razowej mąki oraz kromki razowego chleba, a także czosnku.
Składniki na zakwas:
2 łyżki mąki żytniej;
2 łyżki mąki razowej żytniej;
3-4 ząbki czosnku;
Jedna skiba chleba razowego;
¾ litra wody
Składniki na żur:
dwie garście grzybów;
sól, pieprz, liść laurowy;
ząbek czosnku
Składniki na zakwas zalać wodą, przykryć lnianą szmatką i odstawić ustronne miejsce o temperaturze pokojowej na 5-7dni. W dniu przygotowania potrawy namoczyć grzyby w ½ litra wody, ugotować. Wywar grzybowy połączyć z ¾ litra zakwasu. Dodać czosnek, liść laurowy i zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z tłuczonymi ziemniakami.
Żur grzybowy, ale wynalazek można by pomyśleć, a jednak. Takiej potrawy nie przygotowujemy na co dzień i raczej nie znajdziemy tego przepisu na torebeczkach w marketach. Dlaczego, odpowiedź raczej jest prosta, gdyż wypada w tym momencie sięgnąć raczej do staropolskiej wigilijnej kuchni. Jest to jak najbardziej postna, wigilijna, aczkolwiek może trochę zapomniana potrawa.
Żur, czy żurek, jak na to patrzeć, jak odróżnić. Żur w moim wykonaniu robię na bazie zakwasu z żytniej i razowej mąki oraz kromki razowego chleba, a także czosnku.
Składniki na zakwas:
2 łyżki mąki żytniej;
2 łyżki mąki razowej żytniej;
3-4 ząbki czosnku;
Jedna skiba chleba razowego;
¾ litra wody
Składniki na żur:
dwie garście grzybów;
sól, pieprz, liść laurowy;
ząbek czosnku
Składniki na zakwas zalać wodą, przykryć lnianą szmatką i odstawić ustronne miejsce o temperaturze pokojowej na 5-7dni. W dniu przygotowania potrawy namoczyć grzyby w ½ litra wody, ugotować. Wywar grzybowy połączyć z ¾ litra zakwasu. Dodać czosnek, liść laurowy i zagotować. Przyprawić do smaku. Podawać z tłuczonymi ziemniakami.