Żurek wigilijny
Tomasz Przybysz (przybysz1992)
2011-12-07
Produkty:
-1,5 l wody
-500 ml zakwasu na żur
-40 g suszonych grzybów
-3 cebule
-2 jaja ugotowany na twardo
-kromka razowego chleba
-liść laurowy
-ziele angielskie
-kminek
-sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej 2 godziny następnie gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, gdy się zarumieni, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy: liść laurowy, kminek, ziele angielskie, gotujemy ok. 10 minut. Chleb kroimy w kostkę. Dodajemy chleb do żurku, wywar z grzybów, grzyby pokrojone w paseczki, zakwas na żur, doprawiamy solą i pieprzem. Nalewamy do talerzy, na które wcześniej nakładamy pokrojone na ćwiartki jaja.
-1,5 l wody
-500 ml zakwasu na żur
-40 g suszonych grzybów
-3 cebule
-2 jaja ugotowany na twardo
-kromka razowego chleba
-liść laurowy
-ziele angielskie
-kminek
-sól, pieprz
Przygotowanie:
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą i moczymy przez co najmniej 2 godziny następnie gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na maśle, gdy się zarumieni, zalewamy wodą, dodajemy przyprawy: liść laurowy, kminek, ziele angielskie, gotujemy ok. 10 minut. Chleb kroimy w kostkę. Dodajemy chleb do żurku, wywar z grzybów, grzyby pokrojone w paseczki, zakwas na żur, doprawiamy solą i pieprzem. Nalewamy do talerzy, na które wcześniej nakładamy pokrojone na ćwiartki jaja.