Żydowski karp inaczej.


Żydowski karp inaczej.
Składniki: 1-1,5 kg karp, 3 łyżki oliwy, 5 cebul, 4 duże ząbki czosnku, natka pietruszki, mielony pieprz i papryka słodka, sól.
Przygotowanie: Rybę opłukać, oskrobać, wypatroszyć pozostawiając łeb (z łba usunąć skrzela i oczy), odciąć płetwy, jeszcze raz dokładnie umyć. Czosnek obrać i posiekać a następnie utrzeć na pastę z solą, odrobiną pieprzu i papryki słodkiej. Cebulę pokroić w grube plastry, które skropić łyżką oliwy i także oprószyć solą, pieprzem i papryką. Wnętrze ryby wysmarować masą czosnkową a następnie napełnić doprawioną cebulą. Rybę z zewnątrz posmarować oliwą, oprószyć solą, ułożyć w posmarowanej oliwą brytfannie lub naczyniu ogniotrwałym i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do miękkości (ok. 40 min., zależnie od wielkości ryby) skrapiając wodą i wytworzonym sosem.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Żydowski karp inaczej. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł