Jesiotr(Acipenserinae) Rodzina: jesiotrowate
Występowanie: Istnieje kilka odmian tej ryby. Jesiotr zachodni występuje na terenie Europy w wodach w okolicy Islandii i Norwegii. Można go również spotkać w strefach wód Morza Śródziemnego i Czarnego.
Morfologia: Jesiotr charakteryzuje się lekkim spłaszczeniem ciała na odcinku grzbietowo-brzusznym. Jego linia boczna jest wyraźnie widoczna. Jesiotry potrafią osiągać olbrzymie rozmiary - nawet 350 kg przy 4 metrach długości, przeciętne osobniki osiągają 2,5 m długości i 150 kg.
Żerowanie: Jesiotr jest drapieżnikiem, większośc jego pokarmu stanowią drobne zwierzęta wodne żyjące przy dnie. Przeważnie są to mięczaki, larwy owadów, skorupiaki, czasem drobne ryby. Warto w tym miejscu dodać, że na to, co je ryba zależy gatunek, np. bieługi odżywiają się w większości innymi rybami, inne jak sterlet i jesiotr syberyjski na cel bierze owady i larwy.
Rozmnażanie:Jesiotr jest rybą wyróżniającą się późnym osiąganiem dojrzałości płciowej oraz dłuższymi, niż u innych ryb, odstępami od tarła. I tak najszybciej dojrzewa samica sterleta, bo już w wieku 5-10 lat, dopiero pomiędzy 11, a nawet 34 rokiem życiem do rozrodu gotowa jest samica jesiotra białego. Potrzebują one do tarła chłodnej wody w granicach 13,3 – 17,8 °C. Tak jak wspomnieliśmy we wstępie, jesiotry to ryby odbywające tarło rzadziej, niż inne gatunki. O ile w przypadku większości odbywa się ono co roku, o tyle jesiotr co 2-6 lat w zależności od gatunku, temperatury wody i wielkości.
Zakaz połowu - jesiotr jest rybą podlegającą ścisłej ochronie - Rozporządzenie Ministra Środowiska z dnia 26.09.2001r. w sprawie określenia listy gatunków zwierząt rodzimych dziko występujących objętych ochroną gatunkową.