www.przynety.pl - zdjęcia, foto - 1 zdjęć
Dlaczego robimy kulki jeżeli w sklepach jest ich pod dostatkiem, może są tańsze? Nie, nie - kulki własnej roboty jeżeli mają być naprawdę dobre, lepsze od firmowych, będą droższe, a przynajmniej mnie tak kosztują. Najważniejsze jest to, że przy produkcji kulek własnej roboty nie należy dodawać żadnych konserwantów, wiemy w końcu przecież, że doskonale wyczuwają je ryby, a karp poznaje takie zapachy lepiej od psa.
Dobrym konserwantem do kulek jest miód, a wykonane przez nas kulki najlepiej trzymać w zamrażalce.
A teraz coś o produkcji kulek. Kupując mieszanki proteinowe w sklepie musimy wiedzieć, że można je uzupełnić o własne dodatki, takie jak: zapachy w proszku i płynie, słodziki, stymulator pokarmowy, mączki (rybne, korzenne itp.), kazeinę, betainę itd. Wybór należy do nas, choć trzeba pamiętać o dobieraniu ich do danego łowiska i pory roku.
Po zrobieniu mieszanki przygotowujemy jajka, na kilogram mieszanki ok. 12 sztuk. Rozbijamy i rozcieramy je, dodając łyżkę oleju i mieszamy mikserem, następnie wygniatamy tak jak ciasto i wtedy formujemy kulki ręcznie lub za pomocą rollera. Potem wrzucamy do gotującej się wody i po wypłynięciu kulek na powierzchnię gotujemy ok. 3 min. Następnie wyciągamy i kładziemy na ręcznik, aby je wysuszyć. Gotowe - mamy własne kulki. Teraz możemy iść już nad wodę, pamiętajmy jednak, że do złowienia karpia potrzebne jest jeszcze szczęście i cierpliwość, nasz ukochany karp w końcu już nie jednego nauczył pokory.
Autor tekstu: Damian Marcol
mariowedkarz | |
---|---|
podaj jakis dobry przepis na te kulki (2008-12-07 21:12) | |
u?ytkownik5494 | |
Według mnie dobry przepis to najbliższy sklep. Podchodzisz do kasy i prosisz kulki proteinowe. Ja próbowałem robić kulki i karpie nie brały. Kolega łowił na kupne i karpie brały jak głupie. A na moje nie. W te same miejsca i nic. Założyłem kupne i zażut i branie. Pozdrawiam (2009-01-03 21:34) | |
u?ytkownik6680 | |
to trzeba znać dobre przepise żeby mnieć wspaniałe efekty a nie zrobić kulki z byle czego. Ja uważam że robić swoje własne kulki to jest frajda . (2009-02-07 15:57) | |
jarluk | |
Robic kulki we własnym zakresie to jest frajda i jak sie później zlapie rybkę to ogromna satysfakcja. Niestety nie znam przepisu na kulki własnej produkcji, ale mam plan mimo wszystko...czy słyszeliście o robieniu kulek, których bazą bedzie tatarak??? Proszę o komentarze... (2009-03-17 09:22) | |
lukasz1982 | |
to jakies lipne te kulki robiłes wolusiu;/ (2009-04-15 11:12) | |
u?ytkownik60849 | |
Temat brzmi: Dlaczego robimy kulki? A odpowiedz: Dlaczego nie? Ocena za artykuł 4+. Pozdrawiam. (2011-01-08 15:51) | |
rozap37 | |
kulki które zrobimy sami dają nam chyba wieksza satyfakcje :) jesli na nią złapiemy swój okaz , Ja osobiście nigdy ich nie robiłem - zawsze polegam na kupnych , ale nie mowię że kiedys nie sprobuję zrobic własnych , - za wpis i przepis ***** . Pozdrawiam :) i zyczę powodzenia (2011-01-23 15:56) | |
arekbait | |
"Najważniejsze jest to, że przy produkcji kulek własnej roboty nie należy dodawać żadnych konserwantów," "Dobrym konserwantem do kulek jest miód, a wykonane przez nas kulki najlepiej trzymać w zamrażalce" Zauważ jak sam sobie przeczysz... reszta artykulu ok. (2011-04-17 17:39) | |
tmk | |
miód jest naturalnym konserwantem, a nie jakimś E 41515 co mamyniemal we wszystkim co jemy. No ale fakt, zdanie mogło być lepiej zbudowane:) (2011-05-10 09:15) | |
jezior181179 | |
stawiam na naturalne przynety a nie chemia (2012-06-26 18:45) | |
JKarp | |
stawiam na naturalne przynety a nie chemia [2012-06-26 18:45] Jak sam zrobisz kulaski dodając jako konserwantu miodu lub soli to jaka tam jest chemia ? A czym nęcisz ?Oczywiście poza tym zdaniem " "Najważniejsze jest to, że przy produkcji kulek własnej roboty nie należy dodawać żadnych konserwantów," "Dobrym konserwantem do kulek jest miód, a wykonane przez nas kulki najlepiej trzymać w zamrażalce" ok. *****JK (2012-06-29 07:36) | |
kubarybnik | |
Jak kolega wyżej złapanie Karpia na kulkę proteinową własnej roboty to podwójna frajda:)Lecz również ja korzystam z kupnych ,choć robię to dla tego że teraz nie mam czasu:) (2012-08-20 16:00) | |