Gotowanie i zakładanie gwiazdek na hak

/ 7 komentarzy



  • konto usunięte




Do gotowania makaronu potrzebne jest : około 100ml wody (nie całe pół szklanki) kieliszek 50gramowy gwiazdek, dwie łyżeczki cukru, (zamiast cukru można dodać miodu), łyżka stołowa oleju i pół tabletki rivanolu dla uzyskania ładnego żółtego koloru,(dostępny w aptekach). Jak wszystkie składniki się zagotują wsypuje gwiazdki stale mieszając, gotuje TRZY minuty.Po trzech minutach przelewam na sitko i hartuję pod bieżącą wodą. Następnie zasypuje je zanętą.Zanęta ma być taka na jaką będę łowił. I gotowe. Zdjęcie nr 6 pokazuje jak ja uzbrajam haczyk. Naciągam ryż głęboko na przypon, wsuwam kilka gwiazdek i zakańczam ryżem i ściągam wszystko do grota zdjęcie nr 7. Zamiast ryżu można zakładać pszenicę preparowaną, lub gwiazdki zakończyć tylko białym lub pinką. A L E jeżeli założymy ryż tak jak na zdjęciach to cały zestaw utrzymuję się nad dnem na wysokości przyponu,( długość przyponu można sobie regulować w/g potrzeb tzn w/g grubości mułu na dnie zbiornika). Zarzucony zestaw po chwili opada bardzo delikatnie na dno (zdjęcie nr 10), ale po 5 minutach podnosi się do góry i utrzymuję się W tej chwili minęło już półtora godziny, a przynęta utrzymuje się w tym samym położeniu jak na zdjęciu nr 13. tak się zachowuje w słoiku. W stawie może być to troszeczkę krócej, ale nawet jak opadnie na muł to na pewno się w nim nie schowa , tylko będzie wszystko delikatnie leżało na wierzchu. Połamania. Bogdan

 


4.9
Oceń
(22 głosów)

 

Ocena sprzętu (ocen: 0)




Gotowanie i zakładanie gwiazdek na hak - opinie i komentarze

mirus71mirus71
0
witam dobry pszepis na gotowanie makaronu ale zamiast rywanolu polecam przyprawę do ryżu kurkume też daję ładny żóty klor (2011-04-03 19:32)
użytkownik54091użytkownik54091
0
Nie wiedziałem,że kurkuma może zastąpić rywanol, ale 25 lat temu to tego chyba jeszcze wcale nie było. Przynajmniej ja nie słyszałem o tym w tamtym czasie.Następnym razem zastosuje. Dzięki.Pozdrawiam Bogdan (2011-04-04 19:40)
marapalamarapala
0
hej. a jaki to jest ryz- preparowany czy zwykly gotowany? pytam bo niewiem czemu to sie tak unosi? mysle ze to przez ten ryz? pozdro... (2011-04-04 20:29)
użytkownik54091użytkownik54091
0
To jest ryż preparowany, ale jeszcze można mu pomóc zalewając go olejem i trzymać w słoiku, aby dłużej utrzymywał się w wodzie.chociaż i tak jest dobrze.Pozdrawiam Bogdan. (2011-04-05 07:16)
Tofik83Tofik83
0
Muszę tego na jeziorku wypróbować z tym ryżem - rewelacja 5+
(2011-04-06 15:07)
KrokietKrokiet
0
Witam Bardzo dobry rezultat może dać szafran,który nie tylko barwi ale ma bardzo ładny aromat i smak. (2011-04-10 12:07)
mirus71mirus71
0
witam ja pszeważne kurkumy dodaję do grochu żeby był bardziej żułty moczę groch z kurkumą a potem gotuje pozdrawiam (2011-04-10 23:33)

skomentuj ten artykuł