Sposób wykonania kulek proteinowych:

/ 2 komentarzy

Ogólny przepis wykonywania kulek proteinowych - najpierw mieszasz wszystkie sypkie produkty. W osobnym naczyniu miksujesz jajka z dodatkami płynnymi. Dodajesz systematycznie "proszki" do "płynów" ugniataj±c ciasto do takiej konsystencji, aby formowane kulki nie odkształcały się (za mokre) ani nie pękały (za suche). W razie potrzeby dodajesz trochę jajka lub m±ki. Po uformowaniu kulek (bez "rollera" niezła zabawa - ręce chc± odpa¶ć) gotujesz je około 3 minut. Kulki powinny wypłyn±ć na powierzchnię. Lepsze efekty daje parowanie kulek. Potrzeba na to więcej czasu, ale mniejsze s± straty zapachu.



Przepisy:

Przepis 1 – na Karpia
0,5kg m±ki pszennej
0,5kg m±ki kukurydzianej
0,5kg mleka w proszku
0,25kg cukru
5 jajek
2 łyżki miodu
jedna fiolka anyżu
barwnik żółty


Przepis 2 – na Amura
0,5kg m±ki pszennej
0,5kg m±ki kukurydzianej
0,5kg mleka w proszku
0,25kg cukru
5 jajek
pół opakowania truskawki Trapera
barwnik czerwony


Przygotowanie ciast surowych, ton±cych – przepisy 3-7:

Do miseczki wsypać wszystkie składniki suche. Dokładnie wymieszać. Do drugiego naczynia wbić 6 całych jaj, dodać ¶rodek barwi±cy i zapachowy. Dokładnie ubić i wlać do miseczki ze składnikami suchymi. Dokładnie wyrobić, aż do otrzymania gęstego, nie klej±cego się ciasta. Je¶li będzie się kleić - dosypać trochę m±czki w tym celu zostawionej. Gdy będzie za twarde - dolać trochę wody. Z otrzymanego ciasta uformować kuleczki.


Przepis 3
0,5kg kazeiny
0,5kg kazeiny wapniowej
0,25kg mleka w proszku tłustego
0,75kg m±czki sojowej
0,5kg karmy dla narybku

Przepis 4
1,0kg kazeiny wapniowej
0,5kg mleka w proszku tłustego
0,25kg m±czki z zarodków pszennych
0,5kg m±ki sojowej

Przepis 5
0,75kg kazeiny
0,75kg m±czki sojowej
0,25kg glutenu pszennego
0,5kg m±czki z zarodków pszennych
0,25kg m±czki z mięsa z ko¶ci±

Przepis 6
0,75kg kazeiny wapniowej
0,5kg kazeiny
0,25kg białka z mleka
0,5kg mleka w proszku odtłuszczonego
0,25kg glutenu pszennego
0,25kg m±ki sojowej nieodtłuszczonej

Przepis 7
1,0kg białka z mleka
0,75kg kazeiny
0,25kg kazeiny kwasowej
0,25kg glutenu pszennego


Przygotowanie ciast podgotowanych, ton±cych – przepisy 8-10:

Ciasto wykonać tak samo jak do kulek ton±cych, z t± różnic±, że gdy będzie za twarde, dodać jajko zamiast wody. Uformowane kulki (ok. 250 kulek z 500 g suchej masy) włożyć do durszlaka i zanurzyć we wrz±tku. Gotować od 30 sekund do 2 minut (dłuższe gotowanie sprawi, że kulki stan± się zbyt twarde i będę pękały przy uzbrajaniu).Po zagotowaniu, wyjęć durszlak z wrz±tku, wysypać kulki na czyste płótno, by ostygły i obeschły.


Przepis 8
1,0kg m±ki kukurydzianej
0,5kg kazeiny
0,5kg m±ki sojowej
0,25kg cukru
0,25kg glutenu pszennego

Przepis 9
0,25kg kazeiny
0,25kg kazeiny kwasowej
0,75kg kazeiny wapniowej
0,5kg mleka w proszku tłustego
0,75kg m±ki sojowej
0,25kg glutenu pszennego

Przepis 10
0,5kg białka z mleka
0,5kg kazeiny
0,25kg kazeiny kwasowej
0,75kg m±czki sojowej
0,25kg maki sojowej
0,25kg karmy dla narybku


Przygotowanie ciast pieczonych, pływaj±cych – przepisy 11-12:

Do 500 gramów suchej masy dodać jedn± torebkę proszku do pieczenia. 3 jaja ubić razem ze ¶rodkiem zapachowym i barwi±cym i wlać do suchej masy. Dokładnie wyrobić ręk±.
Ciasto nie może być za twarde. Uformowane kulki rozłożyć na brytfannie uprzednio wysmarowanej margaryn±. Włożyć na 4-5 minut do gor±cego piekarnika (260°), po czym wył±czyć piekarnik pozostawiaj±c w nim kuleczki do przeschnięcia.


Przepis 11
0,75kg kazeiny kwasowej
0,5kg białka z mleka
0,25kg mleka w proszku tłustego
0,25kg jajek w proszku
0,5kg m±ki sojowej
0,25kg m±ki sojowej nie odtłuszczanej

Przepis 12
0,25kg białka z mleka
0,75kg kazeiny kwasowej
0,25kg kazeiny wapniowej
0,25kg jajek w proszku
0,5kg m±ki sojowej nie odtłuszczanej
0,25kg glutenu pszennego
0,25kg m±czki z zarodków pszennych




Przepis 13 – 45% protein
0,4kg kazeiny
0,15kg kazeinianu sodu
0,1kg białka z mleka
0,2kg koncentratu sojowego
0,15kg glutenu pszennego

Przepis 14 – 50% protein
0,5kg kazeiny
0,2kg białka z mleka
0,15kg kazeinianu wapnia
0,1kg glutenu pszennego
0,05kg mleka w proszku

Przepis 15 – 40% protein
0,3kg kazeiny
0,2kg białka z mleka
0,1kg kazeinianu wapnia
0,1kg koncentratu sojowego
0,1kg glutenu pszennego
0,2kg mleka w proszku

Przepis 16 – 30% protein
0,3kg m±czki rybnej
0,2kg m±czki sojowej
0,2kg m±czki krewetkowej
0,2kg glutenu pszennego
0,1kg kazeiny

Przepis 17 – 45% protein
0,20kg kazeiny
0,15kg kazeinian wapnia
0,3kg m±czka mięsna
0,1kg m±czka z łubinu
0,1kg koncentrat sojowy
0,15kg gluten pszenny

Przepis 18
1 kg m±ki kukurydzianej
1 kg kaszy manny
1 kg m±ki sojowej
35 ml Scopexu Roda Hutchinsona
40 ml oleju słonecznikowego
jajka i barwnik

Przepis 19
350g m±czki kostnej
200g mleka w proszku
400g otrębów pszennych
30g cukru
4 jajka
aromat owocowy

Przepis 20
500g kaszy manny
250g m±ki kukurydzianej
100g m±ki sojowej
100g mleka w proszku
5-6 jaj
aromat,barwnik

Przepis 21
300g kazeiny
300g m±ki sojowej
350g m±ki kukurydzianej
30g miodu lub malasy
20g skorupy z jaj
4-5 jaj
aromat waniliowy

Przepis 22
250g kazeiny
250g m±ki sojowej
250g m±ki pszennej
jaja,aromat

Przepis 23
500g m±ki kukurydzianej
200g m±ki tortowej
300g mleka w proszku
1-2 łyżki stołowe miodu
jaja,aromat

Przepis 24
500g m±ki kostnej
(zmielony pokarm dla psów)
300g mleka w proszku
(kazeiny)
200g m±ki tortowej
barwnik
5-6 jaj

Przepis 25
300g m±ki pszennej
250g m±ki ziemniaczanej
200g kaszy manny
200g pokarmu dla psów
szczypta soli
jaja

Przepis 26
500g m±ki pszennej
300g kaszy manny
100g m±ki kukurydzianej
3-5 op.słodzonego kisielu owocwego(truskawka)
jaja

Przepis 27
400g m±ki kukurydzianej
400g m±ki pszennej
150g kaszy manny
50g cukru pudru
suchy atraktor
barwnik 5-6 jaj

Przepis 28
300g kaszy manny
300g m±ki pszenny
200g m±ki kukurydzianej
100g m±ki ziemniaczane
barwnik, karmel, jaja

Przepis 29
0,5kg m±ki kukurydzianej
0,25kg m±ki sojowej
0,25kg kazeiny (zmielona na proszek)
zapach – truskawka
barwnik czerwony
ok. 10 jajek (bywa różnie zależy od wielko¶ci)

Przepis 30
1000g m±ki tortowej
500g m±ki kukurydz.
500g mleka w proszku
150g kazeiny
wanilia Marcela Van Den Eynde
żółty barwnik
10 jajek

Przepis 31
1 kg m±ki tortowej,
0,5 kg m±ki kukurydzianej,
0,5 kg mleka w proszku,
15 dag kazeiny na każdy kilogram,
10 jajek,
żółty barwnik,
wanilia Marcela Van Den Eynde.

Przepis 32
1 kg kazeiny,
1 kg m±ki tortowej,
1 kg m±ki kukurydzianej
25 jaj
1/2 torebki wanilii lub tutti frutti,
1/4 litra miodu.

Przepis 33
100 g kazeiny/mleka w proszku,
100 g kaszy manny,
100 g m±ki tortowej,
100 g m±ki kukurydzianej,
150 g konopii Marcela Van Den Eynde,
150 g arachidu Marcela Van Den Eynde,
250 g m±czki rybnej lub kostnej,
50 g suszonej krwi,
8-12 jaj,
atraktor pochodzenia zwierzęcego: krab, rak, krewetki, ochotka, scopex (polecam ten ostatni) - kulki zimowo-wiosenne.

Przepis 34
Dwie szklanki m±ki kukurydzianej,
dwie szklanki mleka w proszku,
szklanka m±ki pszennej,
szklanka kaszy manny,
sze¶ć jajek,
dwie łyżki stołowe miodu,
dwie łyżki stołowe oleju jadalnego,
barwnik spożywczy,
atraktor - 3 czubate łyżeczki (w proszku) lub 1 łyżeczka (w płynie).

Przepis 35
16 jaj,
1 kg m±ki kukurydzianej,
1/2 kg m±ki tortowej,
łyżka stołowa karpiowego atraktora Kremkusa,
1/2 szklanki miodu,
2 szklanki mleka w proszku.

Przepis 36
12 jaj,
żółty lub zielony barwnik,
fiolka zapachu waniliowego,
miód,
3 łyżki oleju słonecznikowego,
pół szklanki mleka w proszku,
pół szklanki soi proteinowej,
czubata łyżka m±ki sojowej,
czybata łyżka m±ki kukurydzianej.


Przepis 37
0,5 kg m±ki kukurydzianej
0,25 kg m±ki sojowej
0,25 kg kazeiny
zapach ok. 5- 10 ml (metoda prób i błędów , zależy jaka firma)
witaminy i mikroelementy dla ¶wiń lub gołębi ok 1 łyżki na kg suchej masy.
jajka ok. 10 szt. (zależy od wielko¶ci)

Przepis 38
30% Kasza manna
25% M±ka sojowa
25% M±ka kukurydziana
10% Mleko w proszku
10% Konopie

Przepis 39
1 kg Duncaen Basic ExtraMix
8 jaj
20 ml Duncaen Basic Flavour (truskawka)
5 ml Intennse Sweetner

Przepis 40
1 kg Tandem Baits Tandem Mix
10 jaj
5 ml Monster Crab Rod Hutchinson
5 ml Tandem Baits Fish C.C.F
2 łyż. Tandem Baits Fish/Meat Enhancer
5 ml Tandem Baits Intennse Sweetner

Przepis 41
1 kg Tandem Baits Bird Food Mix
10 jaj
10 ml Tandem Baits Scopex C.C.F.
5 ml Tandem Baits Strawberry C.C.F.
2 łyż Tandem Baits Strawberry S.A.
10 ml Tandem Baits Intennse Sweetner

Przepis 42
1 kg Total Spice Mix
10 dużych jaj
5 ml Caramel Cream I.F.
8 ml Vanilia
2 łyż. Spice S.A.
2 łyż. Pro Sweet Enhancer

Przepis 43
1 kg Mega Seed Mix
10 dużych jaj
12 ml Roseship I.F.
2 łyż. Strawberry S.A.
2 łyż. Pro Sweet Enhancer

Przepis 44
1 kg Fruit Mix
12 ml Peach/Orange I.F.
2 łyż. Pro Sweet Enhancer
1 łyż. Strawberry S.A.
4 ml Intennse Sweetner

Przepis 45
30% Pedigree dla psów aktywnych z wołowin± i w±trob±
30% Frolic
30% Granulat pstr±gowy
ok. 5% Mielone konopie (wczę¶ci prażone)
Multi Amino Impulse Secret Concentrate
Impact Flavour (w±troba)
Słodzik
Jaja

Przepis 46
50% 50/50 Mix
40%-45% Psia karma (wołowina)
5% granulat do karmienia rybek
Oleje
Jaja

Przepis 47
30% M±ka kukurydziana
20% M±ka sojowa
20% M±ka pszenna
5% Konopie
5% Kasza manna

Przepis 48
30% M±ka kukurydziana
20% M±ka pszenna
20% Kasza manna
10% M±ka ziemniaczana
10% Kasza kukurydziana
10% Mleko w proszku

Przepis 49
30% Mielony pokarm dla kanarków
30% M±ka sojowa
25% M±ka kukurydziana
10% Mleko w proszku
5% M±ka ziemniaczana

Przepis 50
30% M±ka kukurydziana
30% M±ka rybna
30% M±ka sojowa
10% M±ka ziemniaczana

Przepis 51
30% kazeina
20% lactalbumina
10% kazeinian wapnia
10% koncentrat sojowy
10% gluten pszenny
20% mleko w proszku

Przepis 52
20% kazeina
15% kazeinian wapnia
30% m±czka mięsna
10% m±czka z łubinu
10% koncentrat sojowy
15% gluten

Przepis 53
40% kazeina
15% kazeinian sodu
10% lactalbumina
20% koncentrat sojowy
15% gluten pszenny

Przepis 54
1 cz. m±ki sojowej
2 cz. m±ki kukurydzianej
2 cz. kaszy manny
2 cz. koncentratu do wyrobu kul Van den Eynde

Przepis 55
0,5 cz. mielonych konopi
2 cz. mielonych ziaren dla ptaków
1 cz. glukozy spożywczej - jako słodzik
aromat: Scopex - Mosella

Przepis 56
0,5 kg m±ki pszennej
0,5 kg m±ki kukurydzianej
0,5 kg mleka w proszku
0,25 kg cukru
5 jajek
2 łyżki stołowe miodu lipowego
fiolka olejku anyżowego, barwnik żółty

Przepis 57
1 kg m±ki tortowej
0,5 kg m±ki kukurydzianej
0,5 kg mleka w proszku
15 dag kazeiny na każdy kilogram
10 jajek
żółty barwnik
wanilia Marcela Van Den Eynde

Przepis 58
1 kg kazeiny
1 kg m±ki tortowej
1 kg m±ki kukurydzianej
25 jaj
1/2 torebki wanilii lub tutti frutti
1/4 litra miodu

Przepis 59
1 kg m±ki kukurydzianej
2 szklanki mleka w proszku
1/2 kg m±ki tortowej
16 jaj,
1/2 szklanki miodu
łyżka stołowa karpiowego atraktora Kremkusa

Przepis 60
pół szklanki mleka w proszku
pół szklanki soi proteinowej
czubata łyżka m±ki sojowej
czubata łyżka m±ki kukurydzianej
3 łyżki oleju słonecznikowego
12 jaj
żółty lub zielony barwnik
fiolka zapachu waniliowego
miód

Przepis 61
dwie szklanki m±ki kukurydzianej
dwie szklanki mleka w proszku
szklanka m±ki pszennej
szklanka kaszy manny
sze¶ć jajek
dwie łyżki stołowe miodu
dwie łyżki stołowe oleju jadalnego
barwnik spożywczy
atraktor: 3 czubate łyżeczki (w proszku) lub 1 łyżeczka (w płynie)

Przepis 62
40% kazeina
15% kazeinian sodu
10% lactalbumina
20% koncentrat sojowy
15% gluten pszenny

Przepis 63
50% kazeina
20% lactalbumina
15% kazeinian wapnia
10% gluten pszenny
5% mleko w proszku

Przepis 64
30% kazeina
20% lactalbumina
10% kazeinian wapnia
10% koncentrat sojowy
10% gluten pszenny
20% mleko w proszku

Przepis 65
30% m±czka rybna
20% m±czka sojowa
20% m±czka krewetkowa
20% gluten pszenny
10% kazeina

Przepis 66
20% kazeina
15% kazeinian wapnia
30% m±czka mięsna
10% m±czka z łubinu
10% koncentrat sojowy
15% gluten pszenny

Przepis 67
1 kg m±ki kukurydzianej
1 kg kaszy manny
1 kg m±ki sojowej
35 ml Scopexu Roda Hutchinsona
40 ml oleju słonecznikowego
jajka i barwnik (dowolny)

Przepis 68
350g m±czka kostna
200g mleko w proszku
400g otręby pszenne
30g cukier
4 jajka
aromat owocowy

Przepis 69
500g kasza manna
250g m±ka kukurydziana
100g m±ka sojowa
100g mleko w proszku
5-6 jaj
aromat, barwnik

Przepis 70
300g kazeina
300g m±ka sojowa
350g m±ka kukurydziana
30g miód lub melasa
20g skorupy z jaj
4-5 jaj
aromat waniliowy

Przepis 71
500g m±ka kukurydziana
200g m±ka tortowa
300g mleko w proszku
1-2 łyżki stołowe miodu
jaja, aromat

Przepis 72
500g m±ka kostna
(zmielony pokarm dla psów)
300g mleko w proszku
(kazeina)
200g m±ka tortowa
barwnik
5-6 jaj

Przepis 73
300g m±ka pszenna
250g m±ka ziemniaczana
200g kasza manna
200g pokarm dla psów
szczypta soli
jaja

Przepis 74
500g m±ka pszenna
300g kasza manna
100g m±ka kukurydziana
3-5 op. słodzonego kisielu
owocowego (truskawka)
jaja

Przepis 75
400g m±ka kukurydziana
400g m±ka pszenna
150g kasza manna
50g cukier puder
suchy atraktor
barwnik
5-6 jaj

Przepis 76
300g kasza manna
300g m±ka pszenna
200g m±ka kukurydziana
100g m±ka ziemniaczana
barwnik, karmel
jaja

Przepis 77
1000g m±ki tortowej
500g m±ki kukurydzianej
500g mleka w proszku
150g kazeiny na każdy kilogram
wanilia Marcela Van Den Eynde
żółty barwnik
10 jajek




KOMPONENTY (wraz z „fachowym nazewnictwem”)

- Białko z mleka (Lactalbumine) - 85% czystego białka.
Pozwala uzyskać dobr± konsystencję ciasta.
Często stosowane ł±cznie z kazein±;

- Kazeina - 96% czystego białka - składnik białkowy z
mleka, niezbędny do sporz±dzania kulek proteinowych;

- Kazeina kwasowa (Sodium caseine) - 90% białka.
Produkt bardzo lekki i klej±cy, zalecany do sporz±dzania kulek
pływaj±cych;

- Kazeina wapniowa (Calcium caseine) - 90% białka.
Produkt cięższy i mniej klej±cy od kazeiny kwasowej;

- Karma dla narybku (Salmon fry) - 50% białka.
Koncentrat m±czny, stosowany jako pokarm w hodowli narybku ło-
sosia i pstr±ga:

- Jaja w proszku (Egg albuminę) - 50% białka.
Czę¶ciowo zastępuj±ce ¶wieże jaja,
umożliwiaj±ce otrzymanie ciasta o twardszej konsystencji;
- M±ka sojowa (Soja isolate) - 85% białka. Umożliwia
otrzymanie ciasta o dobrej konsystencji;

- Gluten pszenny (Wheat gluten) - 80% białka - bardzo
klej±cy;

- M±czka z całych krewetek (Shrimp meal) - 52% białka.
Produkt o do¶ć ostrym zapachu;
- M±czka z mięsa krewetek (Praun meal) - 70% białka;

- Mięso z ko¶ci± (Meat and bonę) - 52% białka. M±czka
wykonana z mielonych ko¶ci, szpiku kostnego, mięsa i krwi;

- M±ka sojowa (Fat toasted soja flour) - 34% białka.
M±ka sojowa nie odtłuszczona, o aktywnych enzymach. Kle-
jaca;

- M±czka sojowa (Soja flour) - 30% białka. M±ka sojowa
odtłuszczona, o niskiej zawarto¶ci białka i bez specyficznego
zapachu. Mniej klej±ca od m±ki sojowej nie odtłuszczonej;

- Mleko w proszku tłuste (Lactopro) - 55% białka. Może
być stosowane bez dodatku jaj;

- Mleko w proszku odtłuszczone (Vitamealo) - 38% białka. Sto-
sowane z dodatkiem jaj;

- M±czka z zarodków pszennych (Wheat germ);

- ¦rodki zapachowe - dobór ¶rodków zapachowych jest
dowolny, od powszechnie znanych, takich jak anyż, nostrzyk,
wanilia, poprzez lukrecję, orzech kokosowy, owoce (krajowe
i egzotyczne) - do syropów oraz spożywczych, chemicznych ¶rodków zapachowych wł±cznie;
- ¦rodki barwi±ce - tak jak w przypadku ¶rodków zapachowych, barwy s± dowolne, od białej poprzez żółt± i zielon±,
do ciemnobr±zowej;




UWAGA:

Ciasto pływaj±ce (nie ton±ce) przygotowanego na kulki
ton±ce. W tym celu, podczas formowania kulek należy włożyć do każdej z nich kuleczkę styropianu.

PRZECHOWYWANIE:

Przygotowane kulki proteinowe najlepiej powkładać, po 100 sztuk, do torebek foliowych i włożyć do zamrażalnika. W przeddzień wyprawy na ryby, wyj±ć potrzebn± ilo¶ć i rozmrozić.
Nie wykorzystane, a rozmrożone kulki można ponownie zamrozić, bez uszczerbku dla ich jako¶ci.
UZBRAJANIE PRZYNĘTY:

Włos długo¶ci od 3 do 10cm, przewlekać przez gotow± kulkę przy pomocy igły. Celem zabezpieczenia kulki przed ze¶lizgnięciem, do włosa należy przywi±zać kawałek ĽdĽbła słomy lub trawy i docisn±ć do niego kulkę. Drugi koniec włosa przywi±zać do haczyka.

 


3.2
Oceń
(13 głosów)

 

Ocena sprzętu (ocen: 0)




Dokumenty (1)

  • - - 136 kb



Sposób wykonania kulek proteinowych: - opinie i komentarze

jurekjurek
0
No i ekstra przepisy , trzeba dodać do zakładek , żeby w dowolnej chwili porobić kulki i wio na wielkie karpie i amury.............pozdrawiam serdecznie Jurek . (2009-05-29 18:09)
filus81filus81
0
http://lin.e-zabrze.pl/forum/viewthread.php?thread_id=36&sid=1a74d0da76a663c4670d9479761a9a56 (2010-09-10 23:58)

skomentuj ten artykuł