Barszcz czerwony z uszkami..




  • konto usunięte




Barszcz czerwony z uszkami

składniki:
-1kg buraków ćwikłowych,
-7 dag suszonych grzybów,
-2 cebule,
-łyżka masła,
-2 ziarenka ziela angielskiego,
-liść laurowy,
-sok z cytryny,
-cukier,
-pieprz
-sól

ciasto:
-15 dag mąki,
-jajo
-sól,

nadzienie:
-grzyby z wywaru,
-łyżka tartej bułki,
-jajo,
-pieprz,
-sól

Sposób przygotowania:
Grzyby umyć, zalać zimna wodą i odstawić na kilka godzin, następnie ugotować ( w tej samej wodzie)
i odcedzić. Wywar odstawić. Buraki obrać, wypłukać, drobno pokroić lub utrzeć na tarce do jarzyn, wrzucić do garnka. Dodać pokrojone cebule, przyprawy, zalać zimną wodą i ugotować. Gdy wywar wystygnie, przecedzić go, dolać wody, w której gotowały się grzyby, podgrzać, przyprawić odrobina cukru, pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Do gorącego barszczu włożyć trochę masła. Przygotować farsz i ciasto na uszka. Zeszklić na maśle drobniutko cebulę. Ugotowane grzyby posiekać, dodać do cebuli, wsypać tartą bułkę, a gdy masa trochę wystygnie, wbić jajo, przyprawić farsz pieprzem i solą ( można według uznania). Z lekko posolonej mąki i jaja zagnieść ciasto ( jeśli jajo jest nieduże, trzeba dodać odrobinę wody, by ciasto nie było twarde), cienko je rozwałkować i pokroić na kwadraty. Na każdym kawałku położyć porcję farszu, złożyć ciasto po przekątnej i zlepić, a potem złączyć brzegi powstałych trójkątów. Włożyć uszka lekko posolonego wrzątku i gotować. Gdy wypłyną, przełożyć do talerzy, zalać gorącym barszczem. Życzę smacznego!!

 


3.4
Oceń
(8 głosów)

 

Barszcz czerwony z uszkami.. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł