Dorsz w pomidorowych miseczkach.


Dorsz w pomidorowych miseczkach

Składniki(12 porcji):
CZĘŚĆ I (Ryba)
2 filety ze świeżego dorsza (ok.50 dag);
kieliszek białego, wytrawnego wina;
1/2 kieliszka octu winnego;
4 kieliszki wody;
po kilka ziaren pieprzu;
po kilka ziaren ziela angielskiego;
sól;
cebula;
puszka zielonego groszku konserwowego;
6 dużych pomidorów;
zielenina;
CZĘŚĆ II (Sos)
szklanka majonezu;
szklanka gęstej śmietany;
łyżka najdrobniej posiekanych korniszonów;
3 młode cebulki ze szczypiorkiem;
sól;
pieprz;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ryba)
1).Do gotującej się wody z winem, octem winnym i przyprawami wkładamy filety, gotujemy na niewielkim ogniu przez 10-12 minut (ryba powinna być miękka, ale nierozgotowana). Odstawiamy do wychłodzenia w zalewie.
2).Umyte, obsuszone pomidory kroimy w poprzek na połowę, łyżeczką usuwamy miąższ i pestki, wnętrza lekko oprószamy przyprawami. Groszek odsączamy w sicie.
CZĘŚĆ II (Sos)
1).Do naczynia dajemy majonez, śmietanę, posiekane cebulki ze szczypiorkiem, korniszony, doprawiamy do smaku. Do sosu dodajemy cząstki dorsza obrane z najmniejszych nawet ości: całość mieszamy.
2).Do każdej pomidorowej miseczki nakładamy łyżeczkę groszku, następnie porcję sałatki i formujemy zgrabny czubek. Porcje układamy na liściach sałaty, oprószamy posiekaną zieleniną. Podajemy nie później niż 10 minut po przygotowaniu.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(9 głosów)

 

Dorsz w pomidorowych miseczkach. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł