Fileciki rybne na grzance


Fileciki rybne na grzance

Składniki(6 porcji):
6 niewielkich filetów z dorsza;
łyżka mąki krupczatki wymieszanej z łyżeczką przyprawy do ryb;
sok z 1/2 cytryny;
ogórki;
pomidory;
koperek;
6 okrągłych kromek bułki paryskiej;
jajko;
2 łyżki mleka;
sól;
pieprz;
szczypta słodkiej papryki;
tarta bułka;
olej do smażenia;

Sposób przygotowania:
1).Filety skrapiamy sokiem z cytryny, przykrywamy, odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce. Po tym czasie lekko je obsuszamy, panierujemy w mące przyprawą do ryb i smażymy na bardzo gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron.
2).Usmażone przykrywamy, trzymamy w cieple. Jajko łączymy z mlekiem i przyprawami, moczymy w nim kromki bułki, następnie panierujemy je w tartej bułce i smażymy na gorącym tłuszczu.
3).Grzanki układamy na liściach sałaty , na nich porcje ryby. Całość przybieramy plasterkami ogórka i cząstkami pomidora oraz koperkiem.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(9 głosów)

 

Fileciki rybne na grzance - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł