Gołąbki z pieczarkami w sosie grzybowym.


Gołąbki z pieczarkami w sosie grzybowym – Jedna z smaczniejszych potraw goszcząca na wigilijnym stole i jedna z moich ulubionych . A ponieważ od dłuższego czasu możemy jeść również mięso w potrawach wigilijny przyrządzam je tak… Składniki: 1 duża kapusta włoska , 0,5 kilograma pieczarek, szklanka ryżu, szklanka kaszy, suszone grzyby , 2 średnie cebule, kilka ząbków czosnku ,zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, dobrej jakości olej. Przygotowanie: Farsz przygotowujemy następująco . Grzyby płuczemy zalewamy zimną wodą ,miedzy czasie kroimy cebule w drobną kosteczkę szklimy na patelni dodając pieczarki wyciskając czosnek i doprawiając gdy będzie już gotowe przekładamy do misy. Ryz delikatnie zrumieniamy na patelni z niewielką ilością oleju miedzy czasie stawiamy wodę na ryż i osobno na kasze (pamiętajmy by prze obróbką porządnie wypłukać kasze i ryż . Gdy ryż zacznie się rumienić wrzucamy na wrzątek po 5/7 minutach ściągamy z gazu zawijamy w koc i do pościeli na 30 min . Kasze gotujemy normalnie po wykonaniu tych czynności dodajemy do mięsa i porządnie mieszamy. Dodając wcześniej namoczone grzyby (posiekane oczywiście ) wodę z grzybów zostawiamy. Tak wykonany farsz próbujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy. Kapusta W lekko osolonej wodzie blanszować liście kapusty włoskiej przez maksymalnie kilkadziesiąt sekund, następnie wypełniać je farszem i zawijać jak gołąbki. Pamiętając by odciąć zgrubienia na liściach. Tak przygotowane gołąbki wkładamy do gęsiarki lub naczynia żaroodpornego wyścielonego liśćmi przeznaczonymi rozerwanymi bądź przeznaczonymi do wyrzucenia .Całość podlewamy wodą pozostałą po grzybach wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Zapiekamy w piekarniku nie dłużej niż 1 godzinne . Sos: grzyby suszone namoczyć dzień wcześniej. Następnie ugotować, wywarem pozostałym również możemy podlewać gołąbki. Grzyby w razie potrzeby pokroić na drobniejsze. Na maśle przesmażyć posiekaną wcześniej cebulkę, następnie dodać grzyby, dusić przez kilka minut (ok. 7-10 minut), następnie podlać wodą i dalej dusić aż grzyby zmiękną. Gdy gotowe przyprawić do smaku, następnie rozmieszać mąkę w 1/2 szklanki wody i zalać grzyby. Gotować jeszcze kilka minut, aż wszystkie składniki i aromaty się połączą. Życzę smacznego i pozdrawiam.

 


2.3
Oceń
(3 głosów)

 

Gołąbki z pieczarkami w sosie grzybowym. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł