Groch z kapustą na wigilie


Groch z kapusta

Składniki; 500g kiszonej kapusty,3-4suszone grzyby,1szklanka grochu,1 cebula,sól,pieprz,majeranek,2łyżki oleju

Wykonanie:
Grzyby i Groch namaczamy w wodzie na cała noc(oczywiście osobno groch a osobno grzyby). Na następny dzień groch gotujemy w tej wodzie w której się moczył, do wody dodajemy szczyptę majeranku ,sól,pieprz do smaku i gotujemy.Grzyby gotujemy w tej samej wodzie, po zagotowaniu grzyby odcedzamy, ale nie wylewamy wody z grzybów. Kapustę drobno posiekać,zalać wywarem z grzybów,dodać pokrojone grzyby i gotować. Cebule musimy drobno posiekać i zeszklić na oleju i dodać do kapusty.Gdy kapusta i groch bd miękkie,połączyć ze sobą,wymieszać i jeszcze chwilę razem pogować.

Życzę smacznego :)

 


3.3
Oceń
(3 głosów)

 

Groch z kapustą na wigilie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł