Karp marynowany


Karp marynowany

Składniki:
-500 g świeżego karpia
-2-3 łyżki oleju do smażenia

Zaprawa:
- szklanka wody
-3-4 łyżki octu (3%)
- duża cebula
- marchew
- pietruszka
- kawałek selera
- liść laurowy
- 3-4 ziarenka pieprzu
- szczypta soli
- cukier

Przygotowanie:

Rybę oczyścić , opłukać , zdjąć skórę, podzielić na dzwonka. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Wodę zagotować z solą,cukrem,przyprawami i pokrojonymi warzywami. Dolać ocet. Usmażoną rybę układać w słoiku warstwami na przemian z cebulą pokrojoną w piórka. Zalać marynatą. Wstawić do lodówki.

Przed wigilią delikatnie wyjąć ze słoja i ułożyć w misie,aby ryba prezentowała się ładniej na naszym stole wigilijnym.

Smacznego!!!

 


5
Oceń
(2 głosów)

 

Karp marynowany - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł