Karp na biało


Karp na biało

Składniki:
-500g karpia
-1 kostka rosołowa

SOS:

- 4 łyżki startego chrzanu (może być ze słoika)
- 2 łyżki mąki
-4 łyżki gęstej śmietany (30%)
-1 kostka rosołowa
-2 jajka ugotowane ugotowane na twardo szczypta kwasku cytrynowego
-sól
-cukier

Przygotowanie:

Karpia sprawić podzielić na porcje ,
ugotować w esencjonalnym wywarze z kostki.
Na wigilię może to być czysty wywar z włoszczyzny lub kapusty. Z masła i mąki przygotować zasmażkę ( białą), rozprowadzić zimnym wywarem z kostki,dodać chrzan ze słoika, sól, cukier i kwasek. Doprawiać ostrożnie , próbując smak sosu. Zagotowac sos, wymieszać ze śmietaną i posiekanymi jajkami. Zalać karpia sosem.

Smacznego!!!

 


5
Oceń
(1 głosów)

 

Karp na biało - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł