Karp na Wigilie


Pieczony Karp
Składniki: Karp ok1kg,sól,3-4 ząbki czosnku,pęczek natki pietruszki,1łyżka oleju,1łyżka masła

Wykonanie :Karpia należy oskrobać,a następnie dokładnie umyć.Usuwamy głowę i ogon i kolejny raz dokładnie go myjemy.Następnie rozcieramy czosnek dodajemy do niego sól i nacieramy tym naszego karpia,i zostawiamy go na ok 1godzinę w chłodnym miejscu. Następnie do brzucha naszego karpia wkładamy 3/4 pęczka natki i spiąć brzuch wykałaczkami.Karpia nasmarować olejem , i ułożyć go na półmisku żaroodpornym,półmisek należy wysmarować masłem,karpia obłożyć jeszcze plasterkami mała i włożyć do gorącego piekarnika na ok 30 minut.Po wyciągnięciu karpia z piekarnika,posypać go natka pietruszki i można konsumować.
Smacznego :).

 


3.4
Oceń
(5 głosów)

 

Karp na Wigilie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł