Karp po gdańsku


Produkty:
-80 dag filetów z karpia
-2 cebule
-10 dag wędzonego boczku
-2 pomidory
-7 ugotowanych ziemniaków
-szklanka śmietany
-szczypta cukru
-2 łyżki masła
-łyżka mąki
-sól
-pieprz

Przygotowanie"
Umyte i osuszone filety lekko ponacinać, naszpikować cienkimi plastrami chudego wędzonego boczku, posolić i posypać pieprzem. wstawić na 2 godziny do lodówki. pomidory obrać ze skórki i pokroić w plastry. Pokrojoną w plastry cebulę ułożyć na sitku przelać wrzątkiem i odsączyć. obrane ziemniaki również pokroić w plastry, położyć na sitku tak jak pomidory i zalać wrzątkiem i odsączyć. Naczynie żaroodporne wyłożyć plastrami ziemniaków, posypać posypać je lekko pieprzem i przykryć pokrojoymi filetami z karpia i przykryć plastrami pomidorów, polać rozgrzanym masłem i wstawić do rozgrzanego piekarnika no 30 minut. Śmietanę dokładnie roztrzepać z mąką, sokiem z cytryny i cukrem. polać rybę i zapiekać jeszcze 5 minut.

 


3.8
Oceń
(4 głosów)

 

Karp po gdańsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł