Karp w piwie po mojemu


-1 kg karpia
-2 cebule
-1 marchewka
-3 łyżki masła
-0.5 litra ciemnego piwa
-10 dag suchego piernika
-2 goździki
-sok z cytryny
- sól i pieprz
Drobno pokrojone cebule podsmażyć na rozpuszczonym maśle, dodać startą na dużych otworach tarki marchewkę, chwilę dusić razem. Oczyszczonego, umytego, podzielonego na porcję karpia natrzeć solą i oprószyć pieprzem, włożyć do cebuli i marchewki, wlać piwo i gotować na małym ogniu, aż ryba będzie miękka. Wyjąć porcję na półmisek, do sosu dodać pokruszony piernik, sok z cytryny i goździki, zmiksować lub przetrzeć przez sito, doprawić do smaku solą i pieprzem, podgrzać i polać rybę.

 


3.2
Oceń
(11 głosów)

 

Karp w piwie po mojemu - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł

Zobacz podobne wpisy