Karp wędzony


Składniki:
ok 2kg karpia
sok z mandarynki
sok z cytryny
papryka chili
zielona papryka
2 ząbki czosnku
cebula
olej
łyżeczka słodkiej mielonej papryki
2 dag przypraw do grilla
sól
pieprz
Przygotowanie:
Sałatka: papryki oraz cebulę kroimy w mała kostkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy z 2 łyżeczkami oleju. Osączamy.
Marynata: czosnek miażdżymy i mieszamy z sokami. Doprawiamy przyprawą i mieloną papryką. Mieszamy z 1/2 szkl. oleju.
Karpia sprawiamy nacinamy w kratkę na głębokość 4 mm. Solimy i nacieramy marynatą Chłodzimy 20 minut. Następnie faszerujemy sałatką i wkładamy do formy do grillowania ryb. Wędzimy na ok. 1h.

 


1
Oceń
(4 głosów)

 

Karp wędzony - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł