Karp w ciemniej galarecie

/ 3 zdjęć


Karp Wigilijny

Składniki na Karpia Wigilijnego w galarecie:

-karp (ok. 1,5 kg)
-2 cebule
-mały seler
-średnia pietruszka
-duża marchew
-3 dag rodzynków
-łyżeczka cukru
-2 dag żelatyny
-pół cytryny
-łyżeczka vegety
-pół łyżeczki pieprzu
-sól

Karp Wigilijny - Sposób przyrządzania:

Karpia oskrobać, dobrze oczyścić, umyć i odciąć głowę, pokroić na dzwonka. Posolić, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na godzinę. Warzywa umyć, obrać, pokroić w słupki i w talarki. W płaskim naczyniu ułożyć warstwę warzyw, a na nich promieniście dzwonka karpia. Wszystko zalać ostrożnie litrem wody (powinna lekko zakrywać rybę), zagotować. Szczelnie przykryć naczynie i gotować ok. godziny, nie dopuszczając do wrzenia (w trakcie gotowania dodać sól, cukier i vegetę). Po godzinie dodać rodzynki, pieprz i żelatynę namoczoną w 2-3 łyżkach zimnej wody i delikatnie wymieszać. Zakryć szczelnie naczynie i gotować jeszcze ok. 10 minut na bardzo wolnym ogniu. Odstawić do zastygnięcia. Ułożyć porcje karpia na półmisku wyłożonym sałatą i przybrać plastrami cytryny i wiórkami chrzanu.

 


3
Oceń
(2 głosów)

 

Karp w ciemniej galarecie - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł