Kluski z makiem - przepis własny


Kluski z makiem

Składniki:

- 500g mąki
- 2-3 jajka
- ćwierć łyżeczki soli.

Masa Makowa:

-1,5l szklanki maku
- 3-4 łyżki miodu
- 4-5 łyżek rodzynek
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej

(Można również użyć gotowej masy makowej z bakaliami i miodem)


Przygotowanie

Mak płuczemy i przelewamy wrzątkiem , dokładnie odsączamy i 3 razy mielimy. Do rondla wlewamy miód, dodajemy mak i bakalie, chwilę smażymy ,mieszamy i odstawiamy. Z mąki, jajek, soli i odrobiny wody zagniatamy dość twarde ciasto, cienko wałkujemy, odstawiamy do przeschnięcia, kroimy na łazanki , gotujemy w osolonej wodzie. Gdy makaron jest lekko twardy, odsączamy go na sitku, a następnie z masą makową.

Smacznego !!!

Materiał zgłoszony na konkurs kulinarny wedkuje.pl

 


5
Oceń
(3 głosów)

 

Kluski z makiem - przepis własny - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł