Kulebiak tradycyjny


Kulebiak :

Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 125 gr masła
- pół szklanki mleka
- 50 gram drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- sól, pieprz

Składniki na farsz:
- 2 cebule
- 1 jajko
- 200 gram
- grzybów (mogą być suszone)
- 200 gram niezbyt kwaśnej kapusty kiszonej
- sól, pieprz, majeranek

Wykonanie :
Kulebiak - ciasto: Do sporej miski wlać mleko, dodać do niego cukier i rozpuścić w nim drożdże. Następnie dodać mąkę, żółtko, roztopione masło oraz szczyptę soli i pieprzu. Całość wymieszać, wyrobić ciasto, odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Miskę przykryć ściereczką. Teraz masz czas na przygotowanie farszu.

Kulebiak - farsz: Drobno pokrojoną cebulę przysmażyć na patelni, dodać do niej skrojone grzyby oraz posiekaną kapustę kiszoną. Dodajemy przyprawy i dusimy na małym ogniu przez 15 minut mieszając. Teraz wracamy do ciasta.

Ciasto i farsz: Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, rozwałkowujemy i smarujemy rozmieszanym białkiem. Na środku układamy farsz i zwijamy ciasto w rulon zasklepiając końce. kulebiak wkładamy do wysmarowanej masłem wąskiej formy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni i wkładamy kulebiaka do pieczenia na ok. 50 minut.

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Kulebiak tradycyjny - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł