Makowiec wigilijny


Makowiec- ciasto (drożdżowe) zawijane z makiem lub z masą makową na biszkopcie. Typowe danie wigilijne w kuchni polskiej.
Makowiec w cieście cytrynowym

Składniki:
ciasto:
-30dag mąki,
-30dag cukru,
-18dag margaryny lub masła
-6 jaj
-skórka i sok z jednej cytryny,
-2łyżeczki proszku do pieczenia,
masa:
-30dag maku,
-3 jaja,
-szklanka cukru pudru,
-cukier waniliowy,
-olejek migdałowy

Sposób przygotowania:
Mak opłukać, sparzyć i 2-3 razy przepuścić przez maszynkę do mięsa. Utrzeć żółtka z cukrem, Połączyć z makiem, dodać aromaty, pianę ubitą z białek i lekko wymieszać. Masło z cukrem i żółtkami utrzeć na puch. Dodać skórkę i sok z cytryny, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu sztywno ubitą pianę. Połowę ciasta wylać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką, ułożyć warstwę maku, a na nią drugą część ciasta. Piec około 45 min w średnio nagrzanym piekarniku. Życzę smacznego!!

 


4.3
Oceń
(7 głosów)

 

Makowiec wigilijny - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł