Okoń w cieście


-1kg okonków
-0,5 oleju do smażenia
-6 łyżek mąki
-150 ml wody
-0,5 cytryny
-łyżeczka kurkumy
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka pieprzu
Oczyszczone, wypatroszone, umyte i osuszone ryby natrzeć solą i pieprzem.Mąkę wymieszać z wodą, dodać kurkumę lub drobno pokrojoną szałwię, powinno powstać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. W głębokim tłuszczu smażyć zanurzone w cieście rybki, na złoty kolor. Podawać udekorowane cząstkami cytryny. Takie ryby będą jeszcze smaczniejsze, jeśli ciasto zrobimy z 2 rodzajów mąki, pszennej i ryżowej lub z grochu i kukurydzy.

 


1
Oceń
(3 głosów)

 

Okoń w cieście - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł