Panga w sosie cytrynowym.


Panga w sosie cytrynowym

Składniki:
-4 filety z pangi
-sok z 1 cytryny
-30g masła
-100-150g drobno startego żółtego sera
-2 ząbki czosnku
-50 ml oliwy lub oleju
-sól
-pieprz
-ewentualnie świeże lub suszone zioła (tymianek, pietruszka ,koperek)

Przygotowanie:

Filety (rozmrożone, odsączone i osuszone ręcznikiem papierowym) nacieramy drobno posiekanym czosnkiem (I ząbek) i przyprawami , skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na I godzinę w chłodne miejsce.Następnie nacieramy brytwankę drugim ząbkiem czosnku oraz oliwą lub olejem. Układamy na dnie filety i zapiekamy je przez około 20 min. w temperaturze 200 stopni. Wyjmujemy półmisek,
posypujemy rybę startym żółtym serem i układamy na każdym kawału wiórki masła.
Wkładamy do piekarnika jeszcze na 5-7 minut. Taka ryba najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami i surówkami.

Smacznego!!!

 


5
Oceń
(2 głosów)

 

Panga w sosie cytrynowym. - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł