Paszteciki półkruche z grzybami


Paszteciki półkruche z grzybami

Składniki ciasta:

-300g mąki
-100g masła
-2 żółtka
- jajko
-2 łyżki śmietany 18%
-łyżka proszku do pieczenia
- sól

Składniki farszu:

-60g suszonych grzybów
-2 cebule
-1 łyżka oleju
-1 bułka
-1,5 łyżki tartej bułki
-sól
-pieprz
-jajko do posmarowania

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem na stolnicę , dodajemy żółtka, jajko , masło, śmietanę sól. Wszystkie składniki siekamy nożem, na koniec wyrabiamy ciasto rękami i wkładamy do lodówki.

Grzyby moczymy co najmniej 2 godziny. gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły i odcedzamy. W wywarze po gotowanych grzybach moczymy bułkę.

Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor. Grzyby i odciśniętą bułkę mielimy , dodajemy cebulę, tartą bułkę i przyprawy. Mieszamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i wałkujemy na grubość 0,5cm w prostokąt o długości 30 cm. i szerokości 10 cm. Z nadzienia formujemy wałek o długości 30 cm. i nakładamy na ciasto w odległości 2 cm. od brzegu. Zwijamy ciasto z nadzieniem, spłaszczamy nożem i kroimy na prostokąty lub kwadraty. Smarujemy roztrzepanym jajem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok.10-15 min. w temperaturze 200stopni.

Smacznego!!!

Materiał zgłoszony na kulinarny konkurs wedkuje.pl

 


5
Oceń
(2 głosów)

 

Paszteciki półkruche z grzybami - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł