Przepisy na karpia pieczonego - Karp z szarym sosem


Przepisy na karpia pieczonego z szarym sosem.

Składniki:

- karp (1–1,5 kg)
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
- oliwa

Karpia wypatrosz, oczyść z łusek i umyj. Odetnij głowę, ogon i wszystkie płetwy. Możesz też kupić gotową tuszkę. Tak przygotowanego karpia podziel na dzwonka. 4. Skrop je sokiem z cytryny, oliwą, lekko oprósz solą, pieprzem. Do wnętrza każdego dzwonka włóż po gałązce natki pietruszki. Zawiń w folię. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 20 minut. Odwiń folię i przez 5 minut lekko przypiecz skórkę. Upieczone dzwonka karpia wyjmij z folii i polej je szarym sosem. Serwuj na gorąco z surówką, np. z czerwonej kapusty.

Przepisy na karpia pieczonego - przepis na sos:

Sos polski (szary):
- szklanka wywaru z warzyw
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- łyżka cukru
- 2–3 łyżki wody
- sok z cytryny
- 50 g piernika lub pierniczków (bez lukru i czekolady)
- 1–2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki pokrojonych w paski migdałów
- sól

Na suchej patelni upraż mąkę na złoty kolor. Dodaj masło, wymieszaj, rozprowadź zimnym wywarem warzywnym. Mieszaj, żeby nie było grudek. Wsyp pokruszony piernik (pierniczki), zagotuj i przetrzyj przez sito. Dopraw solą i sokiem z cytryny. Zrób karmel: cukier zrumień na patelni, wlej wodę, gotuj, aż się rozpuści. Dodaj do sosu – powinien być słodkawo-kwaskowy. Włóż sparzone, obrane, pokrojone migdały i opłukane rodzynki. Sos podgrzej, mieszając. Polej pieczonego karpia.

 


3
Oceń
(4 głosów)

 

Przepisy na karpia pieczonego - Karp z szarym sosem - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł