Ciekawe przepisy na zanęty wędkarskie - zdjęcia, foto - 6 zdjęć
ZANĘTY I PRZYNĘTY WEDKARSKIE
Zanęta na łowiska o dużej presji wędkarskiej
Składniki :
· 2,5 kg - pieczywa
· 1 kg - biszkoptów
· 1 kg - kaszy kukurydzianej
· 250 g - m±czka arachidowa
· 2 kg - kukurydza konserwowa
· 0,5 litra - kastery
· 50 g - karmel
· Zapach: wanilia
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Podałem tu jakie zapachy z reguły wabi± ryby
wanilia – leszcz, kr±p, jaz, kara¶;
karmel – lin, karas, leszcz, krap, ploc;
miód – karp, kara¶, lin;
cynamon – leszcz, kr±p, kara¶, karp;
kokos – leszcz, kr±p, płoć, kara¶, lin;
tutti-frutti – karp, lin,
kozieradka – płoć, leszcz, lin, kara¶;
nostrzyk – płoć, leszcz, lin, kara¶;
kminek – płoć, kr±p;
anyż – płoć, kara¶, kr±p;
kolendra – płoć, leszcz;
koper włoski – kr±p, płoć.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Przepis na kulki na leszcza
Przepis 1
*Zetrzeć lub wycisn±ć 3 z±bki czosnku
*Dodać go do 1 szklanki m±ki
*Dodać do mieszaniny trochę oleju i\lub wody.
*Dokładnie wymieszać i sprawdzić czy da się uformować sprężyste kulki, jeżeli ciasto jest za suche dodać wody lub oleju, a jeżeli jest za mokre to dodajemy m±ki
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mog± popękać. Najlepiej suszyć je w temp. pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.
Przepis 2
Ugniatamy bułkę z 1 łyżk± anyżu, 1 łyżk± cukru (najlepiej pudru)
Ugniatamy dodaj±c olej ro¶linny aż będzie można uformować sprężyste kulki.
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mog± popękać. Najlepiej suszyć je w temp. pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.
Przepis 3
*Mieszamy 3 łyżeczki m±ki pszennej 1 łyżeczkę m±ki kukurydzianej i 1 łyżeczkę cukru pudru
*Do sklejenia składników można użyć oleju ro¶linnego lub w ostateczno¶ci wody.
*Dodajemy płyn aż z ciasta będzie można uzyskać sprężyste kulki.
Kulek nie należy suszyć w piekarniku itp. Bo zbyt wysoka temp. Powoduje że mog± popękać. Najlepiej suszyć je w temp. pokojowej przez od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Zanęta wiosenna
Przepis 1 :
Składniki na 100% suchej zanęty należy dać :
· 25-30% - kopra melasa
· 5-10% - PV1
· 5-10% - soja
· 15-20% - biszkopt
· 20-25% - grube otręby, kasza kukurydziana, wiórki kokosowe
· Zapach: róża
Sposób wykonania :
· Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 2 :
Składniki na 100% suchej zanęty należy dać :
· 40% ziemia
· 20% mielone pieczywo
· 15% Copra naturalna
· 15% Coco-Belge
· 5% Arachid tłusty
· 5% konopie
Sposób wykonania :
· Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 3 :
Składniki na 100% suchej zanęty należy dać :
· 25-30% kopra-melasa
· 5-10% klej PV-1
· 5-10% soja
· 15-20% biszkopt
· 20-25% grube otręby, kasz kukurydziana, wiórki kokosowe
· Zapach róża
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Powierzchniowa zanęta na ukleję
Przepis 1 :
Składniki :
· 1 szklanka bułki tartej mielonej
· 1 szklanka biszkoptów mielonych
· 1 szklanka m±ki kukurydzianej
· Zapach na wody czyste - krew suszona
· Zapach na wodę zanieczyszczon±, brudn± - anyż
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 2 :
Składniki :
· 1 kg m±ki kukurydzianej
· 1kg bułki tartej
· 0,5 otr±b pszennych
· zapach anyżowy
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
34 zanęty na płoć :
Przepis 1 :
Zanęta na płocie - wiosna :
Składniki:
· 1 szklanka mielonej, prażonej tartej bułki
· 0,5 szklanki prażonych i zmielonych konopi lub lnu
· 0,3 szklanki m±ki kukurydzianej
· 0,2 szklanki prażonych i tłuczonych płatków owsianych
· 0,1szklanki. wiórków kokosowych
· 0,1 szklanki m±czki arachidowej
· 3-4 łyżki mieszanki ziołowej (wanilia, nostrzyk, kolendra)
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 2 :
Zanęta na płocie – lato :
Składniki:
· 0,7 szklanki zmielonego i wyprażonego pieczywa
· 0,7 szklanki prażonych i zmielonych konopi
· 0,5 szklanki parzonej kaszy kukurydzianej
· 0,2 szklanki otrębów pszennych
· 0,2 szklanki Coco Belge
· 0,2 szklanki wiórków kokosowych
· 3 łyżki mieszanki ziołowej (kozieradka, wanilia, kurkuma)
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 3 :
Zanęta na płocie – jesień :
Składniki:
· 1 szklanka zmielonego, prażonego pieczywa
· 1 szklanka parzonej kaszy kukurydzianej,
· 0,5 szklanki prażonych i zmielonych konopi, słonecznika lub lnu,
· 0,2 szklanki tłuczonych i prażonych płatków
· 0,2 szklanki prażonych otrębów
· 1/2 l. tłuczonych racicznic, chru¶cików, wodnych ¶limaków
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 4 :
Składniki:
· 0,5 szklanki gotowanej kaszy kukurydzianej
· 0,5 szklanki bulki tartej
· 1 cukier waniliowy
· 1\10 chlebka belgijskiego
· 0,5 szklanki pierniczka połciowego
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 5 :
Składniki:
· 0,55 kg mielonego orzecha włoskiego
· 0,1 kg mielonej bułki pszennej
· 0,5 kg mielonych: konopi lub siemienia lnianego
· 0,5 kg piasku
· Atraktor - poziomka lub nostrzyk
· Niewielka ilo¶ć m±ki pszennej
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 6 :
Składniki:
· 2 szklanki bułki tartej
· 1 szklanka białych robaków (pinka)
· 1 szklanka mleka w proszku
· 1,5 szklanki ochotki
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 7 :
Składniki:
· 1,5 szklanki mielonego biszkoptu
· 0,5 szklanki czę¶ć bułki tartej
· 0,5 szklanki czę¶ć otrębów (pszennych)
· 0,5 szklanki białych robaków (pinki)+ larwy ochotki
· 0,5 szklanki czę¶ć mleka w proszku
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 8 :
Składniki na 100% zanęty suchej należy dać:
· 30% bułki tartej
· 20% sucharków mielonych
· 10% konopi prażonych
· 5% m±ki kukurydzianej
· 5% suchej kaszy kukurydzianej
· 5% mielonego i prażonego lnu
· 5% mielonych pestek z dyni
· 5% mielonego słonecznika
· 15% glinki rozpraszaj±cej
· Łyżka soli na 3 kg zanęty
· Atraktor płociowy
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 9 :
Składniki na 100% zanęty suchej należy dać:
· 30% bułka tarta
· 20% suchary
· 15% płatki kukurydziane
· 5% wiórki kokosowe
· 5% m±ka kukurydziana
· 5% kleik ryżowy
· 5% anyż
· 5% koper włoski
· 5% kopra melasa
· 5% sól
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 10 :
Składniki
· 0,5 szklanki m±ki kukurydzianej
· 0,5 szklanki bułki tartej
· 0,2 szklanki. kaszy kukurydzianej
· 0,2 szklanki gotowanych lub mielonych nasion lnu lub pokruszonych płatków owsianych
· Żwir + klej + atraktor (kminek, lawenda, koper włoski, kolendra)
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 11 :
Zanęta płociowa na wody bież±ce
Składniki :
· 0,5 l mielonych płatków owsianych;
· 1 l surowej kaszy kukurydzianej;
· 1,5 l tartej bułki (najlepiej samemu zmielić bułkę);
· 0,5 l prażonych;
· 0,5 l zmielonych konopi;
· 0,5 l siemienia lnianego;
· 1 kg czarnego Turbo Eynde;
· 0,2 l koprmelasy;
· 0,5 l ochotki lub siekanych czerwonych robaków;
· 0,2 l kokonów
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 12 :
Składniki :
· 1,0 kg bułki tartej + 0,5 kg m±ki kukurydzianej
· 0,5 kg otrębów pszennych
· 0,3 kg płatków owsianych nie mielonych
· 0,6 kg kaszy kukurydzianej gotowanej
· 0,1 kg gotowanych konopi + 20 do 30g wanilii
· Robaki zanętowe + ziemia doci±żaj±ca
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Zanęta na płocie i kr±pie
Przepis 13 :
Składniki :
· 1 kg bułki tartej
· 0,5 kg mielonych biszkoptów
· 0,5 kg płatki owsiane
· 0,5 kg m±ki kukurydzianej
· 0,2 kg kopru włoskiego mielonego
· Szczypta soli
· Robaki zanętowe + ziemia doci±żaj±ca - w zależno¶ci od pr±du
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Zanęta na płocie i kr±pie
Przepis 14 :
Składniki :
· 1,0 kg m±ki kukurydzianej
· 0,5 kg konopi gotowanych
· 0,25 kg otr±b pszennych
· 0,5 kg płatków owsianych zmielonych
· 0,1 kg siemienia lnianego mielonego
· Robaki zanętowe + ziemia lub piasek w zależno¶ci od koloru dna
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 15 :
Zanęty na płocie na kanał
Składniki :
· 0,5 szklanki prażonej tartej bułki
· 0,5 szklanki otr±b pszennych
· 0,5 szklanki prażonych i mielonych konopi
· 0,5 szklanki m±ki kukurydzianej
· 1/2 cz. prażonych i tłuczonych płatków owsianych
· 0,2 szklanki m±czki kokosowej,
· 2-3 łyżeczki atraktora.
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 16 :
Składniki :
· 0,5 szklanki zmielonego, prażonego pieczywa
· 0,7 szklanki otr±b pszennych
· 0,5 szklanki zaparzonej kaszy kukurydzianej
· 0,2 szklanki prażonych ziaren konopi lub lnu
· 0,2 szklanki tłuczonych płatków owsianych
· 0,1 szklanki odtłuszczonej m±czki arachidowej
· 2 łyżki ziela (kozieradka, wanilia lub anyż)
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 17 :
Składniki :
· 500 g drobno zmielone ciemne pieczywo
· 500 g bułka tarta
· 250 g m±ka kukurydziana
· 100 g m±ka pszenna
· 100 g Coco-Belge
· 250 g m±czka z orzechów arachidowych
· 100 g konopie
· Zapach - koper włoski
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 18 :
Składniki :
· 0,5 szklanki m±ki kukurydzianej
· 0,5 szklanki bułki tartej
· 0,2 szklanki kaszy kukurydzianej
· 0,2 szklanki pokruszonych płatków owsianych
· Zapach – nostrzyk
Sposób wykonania :
· Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 19 :
Składniki :
· 1 szklanka kaszy kukurydzianej (gotowanej)
· 0,5 szklanki m±ki kukurydzianej
· 0,5 szklanki otręby pszenne
· 1 szklanka wiórki kokosowe
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 20 :
Składniki :
· 0,5 kg konopie
· 0,25 kg prażone siemię lniane
· 0,5 kg prażona tarta bułka
· 0,25 kg biszkopt
· 0,25 kg Coco-Belge
· 0,25 kg m±ka kukurydziana
· Zapach (anyż, kozieradka, koper włoski)
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 21 :
Składniki :
· 1,5 szklanki mielonych biszkoptów,
· 0,5 szklanki mleka w proszku,
· 0,5 szklanki tartej bułki,
· 0,5 szklanki suszonej mielonej gliny,
· 0,5 szklanki otrębów pszennych,
· 0,5 szklanki suszonych lub żywych larw ochotek i chru¶cika oraz białych robaków.
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 22 :
Zanęta płociowa na wodę bież±c±
Składniki :
· 1,5 szklanki bułki tartej
· 1 szklanka mielonych herbatników
· 1 szklanka kaszy kukurydzianej >
· 0,5 szklanki płatków owsianych mielonych
· 0,5 szklanki mleka w proszku
· 0,2 szklanki siemienia lnianego zmielonego
· 0,2 szklanki konopi mielonych
· Glina stosownie do pr±du
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 23 :
Składniki :
· 1 szklanka bułki tartej
· 1,5 szklanki biszkoptów mielonych
· 0,7 szklanki m±ki kukurydzianej
· 0,2 szklanki mleka w proszku
· 1 szklanka otrębów pszennych
· 0,5 szklanki siemienia lnianego zmielonego
· Zapach (koper, kminek)
· Ziemia z kretowiska stosownie do głęboko¶ci łowiska
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 24 :
Składniki :
· 2,5 szklanki bułki tartej
· 0,7 szklanki m±ki kukurydzianej
· 0,5 szklanki płatków owsianych mielonych
· 0,7 szklanki biszkoptów mielonych
· 0,5 szklanki m±ka kokosowa
· Cukier
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 25 :
Składniki :
· 0,6 szklanki bułki tartej, prażonej
· 1 szklanka herbatników lub biszkoptów mielonych
· 1 szklanka orzechów kokosowych (wiórki)
· 1 szklanka PV-1
· 1 szklanka konopi prażonych
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 26 :
Składniki :
· 1,5 szklanki bułki tartej prażonej
· 0,5 szklanki kaszki kukurydzianej
· 0,5 szklanki orzechów arachidowych prażonych
· 0,2 szklanki orzechów laskowych (m±czka)
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 27 :
Składniki :
· 1,5 szklanki bułki tartej prażonej
· 0,5 szklanki konopi prażonych
· 0,5 szklanki siemienia lnianego mielonego
· 0,5 szklanki biszkoptów mielonych
· 0,5 szklanki m±czki kukurydzianej
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 28 :
Składniki na 100% gotowej suchej zanęty należy dać :
· 20% pieczywo jasne
· 15% pieczywo słodkie
· 15% pieczywo tostowe
· 20% otręby pszenne
· 10% kaszka kukurydziana
· 10% m±ka kukurydziana
· 5% konopie mielone
· 5% płatki owsiane
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 29 :
Składniki :
· 0,5 kg Bream van den Eynde
· 0,5 kg makuchu kukurydzianego
· 1 op. Prażonych i mielonych konopi
· 0,5 kg zmielonych biszkoptów
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 30 :
Składniki :
· 1 kg Sensas Gardons 3000
· 150 g mleko w proszku
· 150 g zmielone płatki owsiane
· 150 – 250 g ochotka zanętowa
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 31 :
Zanęta płociowa na rzeki szybko płyn±ce
Składniki :
· 1 szklanka prażonego pieczywa
· 1 szklanka m±ki kukurydzianej
· 0,2 szklanki gotowanych i zmielonych konopi
· 0,1 szklanki tłuczonych płatków owsianych
· 0,1 szklanki otrębów pszennych
· 0,2 szklanki kleju PV-1
· 2-3 łyżeczki atraktora płociowego
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 32 :
Składniki :
· 1 szklanka prażonej bułki tartej lub zmielonego i wyprażonego chleba
· 0,5 szklanki prażonej kaszki kukurydzianej
· 0,5 szklanki prażonych i zmielonych nasion słonecznika
· 0,2 szklanki zmielonej suchej karmy dla psów
· Gar¶ć otrębów i gar¶ć drobnych prażonych płatków
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 33 :
Składniki :
· 1 szklanka zmielonej, prażonej bułki tartej
· 1 szklanka ¶wieżych, zmiażdżonych konopi
· 1 szklanka otrębów pszennych
· 0,5 szklanki m±ki kukurydzianej
· Gar¶ć płatków owsianych
· 2-3 łyżeczki atraktora
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto
Przepis 34 :
Zanęta na rzekę na płoć
Składniki :
· 0,4 szklanki zmielonego, prażonego pieczywa pszennego
· 0,4 szklanki prażonej kaszki kukurydzianej
· 1 szklanka prażonych konopi
· 1 szklanka prażonych i tłuczonych płatków owsianych
· 1 szklanka otrębów pszennych
· 1 szklanka Coco-Belge
· 3-4 łyżki kleju PV-1
· 2-3 łyżeczki kozieradki z anyżem
Sposób wykonania :
· Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Zaneta z kukurydzy :
Składniki :
· 0,5 szklanki zmiksowanej kukurydzy razem z zalew±
· 0,5 szklanki bułki tartej
· 0,5 szklanki mielonych płatków owsianych
Sposób wykonania :
· Składniki mieszamy ze sob± na sucho, dodajemy wody (chyba że zalewa wystarczy) i mieszamy.
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić. Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Do zanęty można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych .
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Zanęta wiosenna:
Przepis 1 :
Składniki na 100% suchej zanęty należy dać :
· 25-30% - kopra melasa
· 5-10% - PV1
· 5-10% - soja
· 15-20% - biszkopt
· 20-25% - grube otręby, kasza kukurydziana, wiórki kokosowe
· Zapach: róża
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Przepis 2 :
Składniki na 100% suchej zanęty należy dać :
· 40% ziemia
· 20% mielone pieczywo
· 15% Copra naturalna
· 15% Coco-Belge
· 5% Arachid tłusty
· 5% konopie
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob± na sucho składniki dodajemy wody i mieszamy
Jeżeli łowimy na szybko płyn±cej wodzie można dodać trochę gliny lub piasku i kleju do zanęt ale należy uważać żeby nie przesadzić Zanętę najlepiej przygotować ok. pół godz. przed rozpoczęciem wędkowania.
Przepis 3 :
Składniki na 100% suchej zanęty należy dać :
· 25-30% kopra-melasa
· 5-10% klej PV-1
· 5-10% soja
· 15-20% biszkopt
· 20-25% grube otręby, kasz kukurydziana, wiórki kokosowe
· Zapach róża
Przygotowujemy jak wyżej .
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Tajna broń na brzanę:
Składniki :
· 1 szklanka przecierki z wina (najlepiej z jabłek, winogron, porzeczki i wi¶ni )
· 2 szklanki zaparzonych ziaren pszenicy
· 1 ¶wieża bułka(ewentualnie miękisz z chleba)
· 1 szklanka płatków owsianych
· 2 szklanki dżdżownic
· 1 szklanka kukurydzy
Sposób wykonania :
Jeżeli kto¶ robi wina to na pewno ma przecierkę (pozostało¶ci po owocach po ich sfermentowaniu) a jeżeli nie robi to może załatwić od kogo¶ kto robi bo przecierkę najczę¶ciej się wyrzuca, a jeżeli tez nie znamy takiej osoby to można zostawiać zepsute weki do których dodajemy drożdży i zatykamy wat±. Po kilku dniach mamy tzw. Jabola.
(czasem tak robiłem ale najczę¶ciej mam przecierkę)A je¶li kto¶ nie robi weków w domu to pozostaje mu kupić najtańsze wino i dodanie zmiażdżonych wi¶ni albo innych owoców. Do przecierki dodajemy resztę składników , a jeżeli zanęta jest za sucha to można dodać wody.
Do zanęty nie dodawać zapachów i barwników a na haczyk dajemy dżdżownicę albo kukurydzę.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
56 przepisów na ciasta :
W przypadku ciast można eksperymentować. Różne dodatki smakowe, zapachowe oraz nadaj±ce kolor mog± stać się bardzo kusz±ce dla ryb. Wielu wędkarzy ma swoje (¶ci¶le chronione) przepisy, które s± mniej lub bardziej skuteczne w zależno¶ci od łowiska, pogody... itp.itd
Przepis 1:
Składniki :
· 10% chleba lub 2 bułki
· 3 ugotowane ziemniaki
· 0,5 szklanki pszennej m±ki
Sposób wykonania :
Biały chleb lub bułkę mieszamy z ugotowanymi ziemniakami i pszenn± m±k±. Cało¶ć ugniatamy do uzyskania jednorodnego ciasta. W celu uzyskania ci±gliwo¶ci i spoisto¶ci pod koniec ugniatania należy dodać nieco oleju ro¶linnego.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 2:
Składniki :
· 2 szklanki m±ki najlepiej pszennej
· 4 łyżki cukru
· 0,5 szklanki mleka
· 10% opakowania drożdży (broń boże winiarskie to ma ¶mierdzieć :-))
· Według upodobań białe i/lub czerwone robaki
Sposób wykonania :
Wymieszać ze sob± m±kę z odrobin± cukru, zalan± mlekiem z rozpuszczonymi drożdżami. Dozuj±c m±kę w odpowiednich ilo¶ciach, uzyskujemy poż±dan± konsystencję. Do ciasta można dodać białych robaczków lub posiekane dżdżownice. Dodatek oleju jadalnego nada dodatkowej spoisto¶ci i sprężysto¶ci.
Przepis 3:
Składniki :
· 1 jajko
· z±bek czosnku
· 2 łyżki miodu
· 1 szklanka m±ki pszennej
· 0,5 szklanki m±ki ziemniaczanej
Sposób wykonania :
Mieszamy ze sob±: jajko, utarty z±bek czosnku, miód razem z m±k± pszenn± i ziemniaczan± . Ciasto gotowe po uzyskaniu spoistej masy.
Przepis 4:
Składniki :
· 0,5 szklanki larwy chruo¶cika
· 1 szklanka m±ki pszennej
· 2 żółtka
· 0,2 szklanki wody
Sposób wykonania :
Larwy chru¶cika mieszamy z m±k± pszenn± i żółtkiem z jajka z dodatkiem niewielkiej ilo¶ci wody.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 5:
Składniki :
· 1 szklanka kaszy mannej
· 1 szklanka wody
· 10-20% kostki margaryny
· 5 łyżek cukru
· 2 łyżki cukru waniliowego
Sposób wykonania :
Gotujemy szklankę kaszy manny w szklance wody. Po ostygnięciu ugniatamy z dodatkiem margaryny, cukru oraz cukru waniliowego.
Przepis 6
Składniki :
· 1 szklanka twarogu
· 0,2 szklanki miodu
· Woda
· 0,5 szklanki m±ki pszennej
Sposób wykonania :
Twaróg ucieramy z miodem i odrobin± wody. Cało¶ć topimy na spokojnym ogniu z dodatkiem m±ki pszennej tak długo, aż uzyskamy ci±gliwe ciasto.
Przepis 7:
Składniki :
· 3 ¶redniej wielko¶ci ugotowane ziemniaki
· 1 łyżka soli
· 2 łyżki cukru
· 0,3 szklanki m±ki pszennej
Sposób wykonania :
Ugotowane, ostudzone ziemniaki wygniatamy z dodatkiem soli, cukru oraz m±ki pszennej a następnie cało¶ć gotujemy przez około pół godziny. Ciasto dobre na karpie, leszcze, płocie.
Przepis 8:
Składniki :
· 2 ugotowane jajka,
· 5 łyżek miodu
· 0,5 szklanki m±ki
· dowolny atraktor zapachowy.
Sposób wykonania :
Z dwóch jajek potrzebne będ± nam tylko żółtka, które musimy starannie rozgnie¶ć. Następnie dodajemy dowolny atraktor zapachowy i miód (1 łyżeczka od herbaty). M±kę dodajemy, aby uzyskać poż±dan± konsystencję ciasta.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 9:
Składniki :
· 2-3 z±bki czosnku
· 0,3 szklanki m±ki pszennej
· Max 0,5 szklanki wody
· 5 łyżek oleju
Sposób wykonania :
Ugnieć 2 - 3 z±bki czosnku, dodaj m±ki pszennej. Dokładnie wymieszaj z odrobin± wody i oleju.
Przepis 10:
Składniki :
· Pół ¶wieżej bułki
· 1 łyżka anyżu
· 1 łyżeczka cukru
Sposób wykonania :
Ugnieć kawałek ¶wieżej bułki z dodatkiem anyżku, łyżeczki cukru.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 11:
Składniki :
· Max 0,3 szklanki gotuj±cej wody
· 1 torebka cukru waniliowego
· 2 łyżki masła
· Kasza manna
Sposób wykonania :
W gotuj±cej wodzie rozpu¶ć torebkę cukru waniliowego, troszeczkę masła zagę¶cić kaszę mann±, któr± potem na gor±co ugniataj.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 12:
Składniki :
· 1 ¶redni ugotowany ziemniak
· 0,5 szklanki pszennej m±ki
· Posiekane dżdżownice
Sposób wykonania :
Ugnie¶ć ugotowanego ziemniaka z m±k± pszenn± i posiekanymi dżdżownicami
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 13:
Składniki :
· 10% chleba
· Olej
· 1 cebula
Sposób wykonania :
Miękisz razowego chleba wygniatamy z olejem przesmażonym razem z odrobin± drobno posiekanej cebuli.
Przepis 14:
Składniki :
· 10% chleba
· 1 szklanka starego sera
Sposób wykonania :
Miękisz białego chleba ugniatamy z silnie odstanym białym serem.
Przepis 15:
Składniki :
· 1 szklanka wody
· 4 łyżki cukru
· 0,3 szklanki kaszy jaglanej
· 2-3 herbatniki
· 2 łyżeczki oleju
· M±ka
Sposób wykonania :
Gotujemy szklankę wody z 4 łyżkami cukru i 0,3 szklanki kaszy jaglanej. Trzymamy to na małym ogniu, aż do rozgotowania się kaszy. Następnie do ochłodzonej papki dodajemy 2 - 3 rozgniecione na miał herbatniki, dwie łyżeczki oleju. Następnie dosypujemy m±ki tak, aby trzymało się haczyka.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 16:
Składniki :
· Duży żółty ziemniak
· 1 żółtko
· 1 łyżeczka m±ki ziemniaczanej
Sposób wykonania :
Upiec w piekarniku duży ziemniak o żółtym miękiszu. Po wyjęciu z piekarnika szybko obrać i ugnie¶ć gor±cy ziemniak z żółtkiem i ok. 1 łyżeczki m±ki ziemniaczanej.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 17:
Składniki :
· 1 ¶redni ziemniak
· 1 serek topiony
· M±ka tortowa
Sposób wykonania :
Ugnie¶ć ziemniaka z serkiem topionym i m±k± tortow±
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 18:
Składniki :
· 2 łyżki stołowe m±ki pszennej,
· 1 łyżki stołowej cukru,
· 1 żółtko
· trochę oleju.
Sposób wykonania :
Cało¶ć dokładnie ugnie¶ć. Je¶li ciasto jest za twarde dodać odrobinę oleju.
Przepis 19:
Składniki :
· 1 bułka
· 1 szklanka białego sera
· 1 łyżeczka siemienia konopnego
· 1 łyżeczka miodu
Sposób wykonania :
Ugnie¶ć miękisz z bułki z białym serem, 1 łyżeczki siemienia konopnego i 1 łyżeczki miodu.
Przepis 20:
Składniki :
· 1 ¶redni ziemniak
· 1 żółtko
· 1 łyżka cukru pudru
· 1 łyżka m±ki kukurydzianej
Sposób wykonania :
Ugnie¶ć ugotowanego ziemniaka z żółtkiem, 1 łyżk± cukru pudru i 1 łyżk± m±ki kukurydzianej.
Przepis 21:
Składniki :
· Czyste płótno
· 1 bułka
· Konopie mielone
· 3 łyżki oleju
Sposób wykonania :
Do kawałka czystego płótna włóż miękisz ze ¶wieżej bułki, tyle samo mielonych konopi oraz oleju. Cało¶ć zamocz w ciepłej wodzie i długo ugniataj przez płótno.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 22:
Składniki :
· 1 małe opakowanie biszkoptów
· Max szklanka mleka
· Ewentualnie cukier
Sposób wykonania :
Biszkopt ugnieć z mlekiem, aż do otrzymania lekko kleistej masy. Można dodać trochę cukru.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 23:
Składniki :
· 1 piernik
· Zależnie od wielko¶ci piernika miód i cukier
Sposób wykonania :
¦wieży piernik ugnieć z dodatkiem miodu i cukru.
Przepis 24:
Składniki :
· 2-3 łyżki m±ki pszennej
· 1 łyżka m±ki kukurydzianej
· 1 łyżka cukru
· 0,2 szklanki krwi
Sposób wykonania :
Wsyp do naczynia 2 - 3 łyżki m±ki pszennej, 1 łyżkę m±ki kukurydzianej i jedn± łyżkę cukru. Wszystko poł±cz ¶wież± krwi± (może kto¶ ze znajomych pracuje w zakładach mięsnych). Ciasto sprawdzone na liny
Przepis 25:
Składniki :
· 1 szklanka puree ziemniaczanego
· 1 szklanka m±ki żytniej
· 1 szklanka puree z bobu
· 0,5 szklanki miodu
· 0,2 szklanki cukru
Sposób wykonania :
Włóż do naczynia jednakow± ilo¶ć puree ziemniaczanego, m±ki żytniej, puree z ugotowanego bobu. Dodaj ¶rodek wi±ż±cy składaj±cy się z cukru i miodu.
Przepis 26:
Składniki :
· 0,5 szklanki płatków owsianych
· 1 ¶redni ziemniak
Sposób wykonania :
Wyprażone na patelni płatki owsiane zagniatamy z ugotowanym ziemniakiem.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 27:
Składniki :
· 3 ¶rednie ziemniaki
· 1 szklanka m±ki
· 0,2 szklanki białych robaków
· 0,2 szklanki dżdżownicy
Sposób wykonania :
Zimne, ugotowana ziemniaki ugniatamy z m±ka na jednolit± masę, z której formujemy kulki i wrzucamy je do gotuj±cej wody. Po ok. 2 - 3 minutach siekamy kulki nożem i zagniatamy powtórnie z larwami ochotki lub siekanymi dżdżownicami.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 28:
Składniki :
· razowy chleb
· gotowany ziemniak
· olej słonecznikowy
· nostrzyk
Sposób wykonania :
Składniki mieszamy ze sob± i dodajemy wody.
Przepis 29:
Składniki :
· mi±ższ z bułki
· gotowany ziemniak
· olej lub masło
· barwnik spożywczy (żółty lub czerwony)
· atraktor (wanilia, nostrzyk lub inny atraktor płociowy)
Sposób wykonania :
Składniki mieszamy ze sob± i dodajemy wody
Przepis 30:
Składniki :
· po 0,5 szklanki m±ki pszennej, kukurydzianej ,kaszy mannej
· 2 jajka
Sposób wykonania :
Zmieszać m±kę pszenn±, kukurydzian±, kaszę mannę i ugnie¶ć z surowym jajkiem
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 31:
Składniki :
· ok 7 dag sera ple¶niowego,
· 1 paczka konopi
· 1 porcja tartego parmezanu.
Sposób wykonania :
Włożyć ser do miseczki i rozgnie¶ć go łyżk±, następnie wsadzić do rozgrzanego piekarnika, aby go całkowicie roztopić. Wymieszać ser z ziarnem konopi i łyżk± parmezanu.
Przepis 32:
Składniki :
· 10% chleba
Sposób wykonania :
Kawałek czerstwego chleba zamoczyć w zimnej wodzie aż całkowicie namoknie i wycisn±ć jak najmocniej. Włożyć masę w czyst± ¶cierkę i wykręcać tak długo aż pasta nie uzyska konsystencji surowego ciasta. Następnie ugniatać go, dopóki nie przestanie przyklejać się do r±k. Rozs±dnie dodawać dodatki smakowe i barwniki.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 33:
Składniki :
· Woda
· Kasza manna
· M±ka kukurydziana
· Olej
· Atraktory
Sposób wykonania :
Na patelnię wlewamy trochę wody (na tyle dużo, aby przykryła cał± powierzchnię patelni) i doprowadzamy j± do wrzenia. Kiedy już to nast±pi przykręcamy ogień i powoli wsypujemy kaszę tak, aby ciasto nie było zbyt wodniste cały czas mieszaj±c. Zdejmujemy ciasto, czekamy aż trochę przestygnie i dodajemy do niego m±kę kukurydzian± do czasu, aż m±ka wchłonie nadmiar wody i nada ciastu żółtawy kolor. Na sam koniec dodajemy odrobinę oleju, dzięki temu ciasto nie klei się i nie wysycha, oraz atraktory - może to być miód, czosnek, wanilia, anyż
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 34:
Składniki :
· Bułka drożdżowa
· Czosnek
· Cynamon
Sposób wykonania :
Mi±ższ babki drożdżowej ugniatamy z niewielk± ilo¶ci± czosnku i cynamonu
Przepis 35:
Składniki :
· Bułka
· Serek topiony
· W ostateczno¶ci m±ka kukurydziana
Sposób wykonania :
Mi±ższ bułki ugnie¶ć z niewielk± ilo¶ci± serka topionego w razie potrzeby dodać trochę m±ki kukurydzianej.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 36:
Składniki :
· Bułka
· Atraktory
Sposób wykonania :
Miękisz ze ¶wieżej bułki wyłożyć na kawałek czystego płótna i zamoczyć w ciepłej wodzie. Po ods±czeniu nadmiaru wody ugnie¶ć ciasto przez płótno. Dodać substancje zapachowe.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 37:
Składniki :
· M±ka pszenna
· M±ka kukurydziana
· Cukier puder
Sposób wykonania :
2-3 łyżki stołowe m±ki pszennej, łyżeczkę m±ki kukurydzianej łyżeczkę cukru pudru - dokładnie wymieszać, aż do uzyskania wła¶ciwej konsystencji.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 38:
Składniki :
· 1 szklanka piernika
· Miód
Sposób wykonania :
Piernik ugnie¶ć z dodatkiem miodu, aż do otrzymania wła¶ciwej konsystencji.
Przepis 39:
Składniki :
· 1 szklanka m±ki ziemniaczanej
· Olej
Sposób wykonania :
M±kę ziemniaczan± lub ryżow± ugnie¶ć z dodatkiem oleju jadalnego aż do otrzymania jednolitej masy.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 40:
Składniki :
· Żółtko
· 0,3 szklanki maki pszennej
· 0,1 szklanki m±ki kukurydzianej
Sposób wykonania :
Surowe żółtko jajka ugnie¶ć z m±k± pszenn± i m±k± kukurydzian±.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 41:
Składniki :
· 2 ¶rednie ziemniaki
· 2 żółtka
· Cukier puder
· M±ka kukurydziana
Sposób wykonania :
Obrane, gotowane ziemniaki ugnie¶ć z żółtkiem. dodać łyżeczkę stołow± cukru pudru i tyle samo m±ki kukurydzianej. Wymieszać, dbaj±c o wła¶ciw± konsystencję
Przepis 42:
Składniki :
· Jajko
· 1 ¶redni ziemniak
· Bułka pszenna
· M±ka
Sposób wykonania :
Ugotowane żółtko jaja ugnie¶ć z ziemniakiem i mi±ższem bułki pszennej i odrobin± m±ki
Przepis 43:
Składniki :
· M±czka konopna
· M±ka kukurydziana
· Zapach
· Olej
· Barwnik
Sposób wykonania :
Z zaparzon± m±czkę konopn± (mielone konopie zaparzone w termosie), wyrobić z m±k± kukurydzian± i zapachem (np. nostrzyk). Dodać do tego nieco oleju jadalnego, dzięki któremu ciasto dobrze się wygniata i nie jest ani zbyt twarde, ani zbyt miękkie. Ciasto można barwić na różne kolory.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 44:
Składniki :
· 1 szklanka kaszy mannej
· 0,5 szklanki żółtego sera
· 0,1 szklanki m±ki pszennej
· 0,1 szklanki m±ki kukurydzianej
Sposób wykonania :
Do gotuj±cej się kaszy manny dodać starty żółty ser cało¶ć dokładnie wymieszać. Po wystygnięciu ugnie¶ć z m±k± pszenn± i kukurydziana.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 45:
Składniki :
· 1 szklanka mielonych konopi
· 1 szklanka zmielonego siemienia lnianego
· 0,5 szklanki m±ki pszennej
Sposób wykonania :
Zmielone konopie ,zmielone siemienie lniane zaparzyć w termosie, po wystygnięciu ugnie¶ć z m±k± pszenn±.
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 46:
Składniki :
· 1 szklanka mleka
· 0,5 szklanki kaszy mannej
· 0,5 szklanki mielonych konopi
Sposób wykonania :
Zagotować mleko wraz z mielonymi konopiami dodać kasze mann± do uzyskania gęstego ciasta. Po wystygnięciu wyrobić i w razie potrzeby dodać trochę kaszy
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 47:
Składniki :
· Ciasto z kaszy mannej
· ¶redni ziemniak
Sposób wykonania :
Przygotować ciasto z kaszy manny według dowolnego przepisu po wystygnięciu wyrobić z ugotowanym ziemniakiem
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 48:
Składniki :
· 10% chleba
· Kukurydza z puszki
· Ewentualnie m±ka
Sposób wykonania :
Mi±ższ ¶wieżego chleba wyrobić z kukurydz± z puszki w razie potrzeby dodać trochę m±ki
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 49:
Składniki :
· 2 ¶rednie ziemniaki
· 0,5 szklanki m±ki
· 1 jajko
· Cukier i goĽdziki
Sposób wykonania :
Ziemniaka ugnie¶ć z m±k± i jajkiem otrzymane ciasto uformować w wałeczki o ¶rednicy ok. 1 cm i gotować w wodzie z dodatkiem cukru i goĽdzików
Przepis 50:
Składniki :
· 2 łyżki m±ki pszennej
· 1 łyżka cukru pudru
· 1 łyżka m±ki kukurydzianej
· Żółtko
· Olej
· Sól
Sposób wykonania :
Dokładnie wymieszać ze sob± 2 łyżki stołowe m±ki pszennej, 1 łyżka stołowej cukru pudru, 1 łyżka m±ki kukurydzianej 1 żółtko i trochę oleju, szczypta soli. Cało¶ć dokładnie ugnie¶ć. Je¶li ciasto jest za twarde dodać odrobinę oleju.
Przepis 51:
Składniki :
· 10% chleba
· Żółtko
· M±ka kukurydziana
· Czosnek
Sposób wykonania :
Mi±ższ razowego chleba ugnie¶ć z żółtkiem jajka, odrobin± m±ki kukurydzianej i z±bkiem czosnku.
Przepis 52:
Składniki :
· 10% chleba
· 1 ¶redni ziemniak
· 1 serek topiony
· 0,2 szklanki m±ki
Sposób wykonania :
Mi±ższ razowego chleba ugnie¶ć z ziemniakiem, serkiem topionym i m±k±
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 53:
Składniki :
· Woda
· Kasza kukurydziana
· Prażona bułka tarta
· Olej
· M±ka
Sposób wykonania :
Gotujemy szklankę wody z 1/2 szklanki kaszy kukurydzianej, aż do rozgotowania się kaszy. Następnie do ochłodzonej papki dodajemy prażonej bułki tartej, dwie łyżeczki oleju. Wyrabiamy z m±k± aż od uzyskania ż±danej konsystencji
Do ciasta można dodać atraktory jeżeli kto¶ stwierdzi że zapach jest nieodpowiedni, jednak należy uważać żeby zapach atraktora nie kłócił się z nasz± zanęt± bo może to spowodować całkiem odwrotne skutki od zamierzonych (wiem co¶ o tym;-( )Jednak zachęcam do eksperymentowania czasami warto.
Przepis 54:
Składniki :
· 1 piernik
· 3 łyżki miodu
· 1 łyżeczka cukru
· Szafran
· 2 łyżki m±ki kukurydzianej
· Bułka
· ¦wieży ser biały
· Konopie zmielone
Sposób wykonania :
Ugnie¶ć ¶wieży piernik z dodatkiem miodu i łyżeczk± cukru. Odrobinę szafranu, dwie łyżeczki stołowe m±ki kukurydzianej i trochę cukru wrzucić do niewielkiej ilo¶ci przegotowanej wody. Dokładnie wymieszać. Je¶li ciasto okaże się zbyt rzadkie, dodać m±ki kukurydzianej. Ugnie¶ć miękisz ze ¶wieżej bułki z dodatkiem białego sera. Dodać łyżeczkę zmielonych konopi i jedn± łyżkę miodu. Ponownie ugnie¶ć ciasto
Przepis 55:
Składniki :
· 1 szklanka groszku konserwowego
· 0,2 szklanki m±ki kukurydzianej
· 0,2 szklanki mielonych płatków owsianych
· 0,4 szklanki m±ki pszennej
Sposób wykonania :
Rozgnieciony groszek konserwowy wrabiamy na jednolite ciasto dodaj±c m±kę kukurydzian±, mielone płatki owsiane i m±kę pszenn±.
Przepis 56:
Składniki :
· 1 szklanka m±ki pszennej
· Woda
· Ewentualnie dodatki
Sposób wykonania :
Do czystego naczynia wsypać białej m±ki pszennej i wlać trochę wody. Dobrze wymieszać. To ciasto może być używane bez żadnych dodatków.
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
cobra1122 | |
---|---|
Ładny artykół napewno dla wielu z nas przydatny pozdrawiam. (2011-03-05 16:23) | |
mlotek2222 | |
Bardzo dobry artykuł i dużo ciekawych porad na zanety jak i przynety i nie jedne z nas skorzysta z tych mieszanek.Oczywiscie 5.Pozdrawiam (2011-03-05 17:34) | |
piotrcarp | |
troche sie rozpisales ale napewno sie przyda jest z czego wybierac mozna testowac caly sezon daje 5 troche sie nameczyles z tym pisaniem (2011-03-05 21:33) | |
tytusik | |
Fajnie, fajnie jest z czego wybierac. Kilka z tych przepisow na pewno wyprobuje w tym sezonie a efekty opiszę na blogu. Oczywiscie 5. POZDRAWIAM (2011-03-06 10:10) | |
szymon198226 | |
bardzo dobry artykół po¶wienciłe¶ mase czasu daje 5 (2011-03-07 21:08) | |
Autech | |
To jet to! Na pewno skorzystam z tej listy. DAJĘ ***** (2011-03-09 19:52) | |
klimek1993 | |
na pewno co¶ się znajdzie dla każdego a w szczególno¶ci dla mnie bo wole sam zrobić niż kupować zanęty. Za artykuł daje 5 (2011-03-11 16:31) | |
maciekmaciek | |
gitara teraz tylko na rybki ;] (2012-02-12 19:57) | |
owczarki | |
takie przepisy do użytku publicznego i to za free ja nie wiem gdzie¶ tu czego¶ brakuje .... aczkolwiek widzę tu podobne do moich tylko małe wzmianki bym dał ale to juz każdy powinen sam wypracować poprzez własne kombinacje bo niedostosowuj±c sie do pogody itp. powie że ryba nie brała a trzeba było podczas wykonywania zanety zmienic tylko jeden mały składnik ale gor±co polecam te porady (2012-03-13 16:11) | |
Michaelo19 | |
za przepisy pi±tak :) My¶lę ze przyda się ja itak jestem tego zdania ze trzeba samemu kombinować i ciężko pracować nad odpowiednia zanęta wtedy jest satysfakcja ze można co¶ samemu osi±gn±ć a nie wej¶ć na gotowca ! i póĽniej stosować wypowiedzi e po co słuchałem jakiego¶ durnia itak nic nie wzięło :) Pozdrawiam (2012-09-13 22:59) | |
scrafting | |
Jest tego tak dużo, że nie mogę się zdecydować, któr± wybrać. (2012-10-13 12:53) | |
dunster35 | |
No wielkie brawa , na pewno musiałe¶ po¶więcić czas temu artykułowi . No ale nie na marne. Bardzo przydatny artykuł. Pozdrawiam daję 5 z plusem ;) (2013-06-28 15:48) | |