Pyszny karp na szaro



Karp na szaro: Przepis ,ten w naszej rodzinie jest od dawna. pochodzi z Kuchni Polskiej wydanej na Lwowie .Jest to bardzo smaczne ,typowo wigilijne danie. .Polecam spróbować zrobić, mimo że potrzeba na przyrządzenie tej ryby trochę .czasu. Składniki: około 2 kg żywego karpia, piwo 2x po 0,5 litra, wino czerwone wytrawne pół szklanki ,2 pietruszki korzeń, jeden por średniej wielkości, suszone grzyby(nie wiele około 5 sztuk),3 cebule, rodzynki 5dkg,cukier w kostkach kilka sztuk, ziele angielskie, goździki, liść bobkowy ,pieprz , cytryna, masło kawałek razowego chleba. Przygotowanie: W czasie uśmiercania ryby należy spuścić wszystką krew na osolony ocet. Teraz oczyścić rybę i pokroić w dzwonka ,następnie natrzeć solą prażoną z mleczkiem lub ikrą. Tymczasem ugotować w piwie jarzyny z przyprawami, grzybami suszonymi i goździkami. Wywarem zalać rybę razem z głową, skórką z cytryny skórką z chleba razowego i rodzynkami. Uważać aby ryba się nie przypaliła. Osobno w rondelku zarumienić łyżkę masła z łyżką mąki, gdy zasmażka przestygnie wymieszać z krwią z ryby, włożyć kilka kostek cukru i łyżeczkę palonego karmelu ,to wszystko rozprowadzić smakiem [wywarem] w którym gotowała się ryba dodając pół szklanki czerwonego wytrawnego wina lub sok z pół cytryny. Gotować na wolnym ogniu ,sos powinien być gęstawy. Teraz rybę układamy na półmisku ,obłożyć plastrami cytryny i rodzynkami .teraz to wszystko polewamy sosem ,musi być jego sporo ,gdyż stanowi on podstawę karpia. Smacznego

 


1
Oceń
(2 głosów)

 

Pyszny karp na szaro - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł