Ryba po cygańsku


Ryba po cygańsku

Składniki:
-800g filetów z ryb morskich
-3 duże cebule
-3 ząbki czosnku
-200g ogórków konserwowych lub kiszonych
-garść posiekanej natki pietruszki
-1/2 szklanki oliwy lub oleju słonecznikowego
-5 łyżek keczupu lub koncentratu pomidorowego
-1 łyżka musztardy
-sok z cytryny
-sól
-pieprz

Przygotowanie:

Rybę podzielić na porcje , skropić z sokiem z cytryny, natrzeć solą i wstawić do lodówki na godzinę. Cebulę, czosnek i ogórki bardzo drobno posiekać i wymieszać. Oliwę wymieszać z keczupem i musztardą, jeśli trzeba , doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Formę do zapiekania natłuścić , ułożyć w niej porcje ryby, posypać cebulką , czosnkiem i ogórkami oraz natką pietruszki. Polać sosem i przykryć folią, wstawić do nagrzanego 200 stopni piekarnika , zapiekac około 30 minut. Następnie zdjąć folię i wstawić do piekarnika jeszcze na 5 minut.

Smacznego!!!

 


4
Oceń
(4 głosów)

 

Ryba po cygańsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł