Sandacz po polsku


Sandacz po polsku – Mięso sandacz jest białe chude i jędrne , jego mięso jest cenione przez smakoszy. Składniki: około 2 kg świeżego sandacza, włoszczyzna , 1 duża cebula, 4 jajka na twardo,2 szklanki białego wytrawnego wina , listek bobkowy,3 łyżki masła 2 łyżki siekanej natki pietruszki, 1 cytryna , liść laurowy, ziele angielskie, goździki , pieprz ziołowy, sól, szczypta cukru trzcinowego. Przygotowanie: rybę oprawiamy ,filetujemy ,płuczemy, suszymy zdejmujemy skórę. Kroimy na odpowiadające nam kawałki , nacieramy wewnątrz i na zewnątrz uprażoną na patelni, gorącą solą. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Cebulę i włoszczyznę obrać, umyć i zalać wodą wraz z cukrem, przyprawiamy i otartą skórką z cytryny gotujemy wywar. Po czym wywar przecedzamy , ryby układamy w garnku zalewamy winem i wywarem gotujemy na małym ogniu około 30 min. Po ugotowaniu rybę pozostawiamy w wywarze około 20 min by przeszedł smakiem. Masło rozgrzewamy na patelni dodając obrane i dość grubo pokrojone jajka i pietruszkę . Potrząsając patelnią od czasu do czasu by nie przypalić jajek. Rybę podgrzać ,przełożyć na półmisek , obkładając jajkiem pietruszką, Podajemy z ćwiartką cytryny . Smacznego

 


1
Oceń
(1 głosów)

 

Sandacz po polsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł