Sandacz zapiekany - zdjęcia, foto - 2 zdjęć
'SANDACZ ZAPIEKANY'
ogólny czas przygotowania 1godz 20 min.
porcja dla 6 osób
PRODUKTY:
1 sandacz lub inna ryba
1,5 szklanki białego wina wytrawnego,
100g grzybów(najlepiej leśnych),
80g masła,
3 łyżki śmietany rzadkiej,
40g startego parmezanu,
20g bułki tartej,
20g mąki,
1 listek laurowy,
1 ząbek czosnku,
1 pęczek pietruszki,
szczypta gałki muszkatołowej,
zioła prowansalskie
sól,pieprz świeżo zmielony
WYKONANIE:
1. Przygotować rybę do gotowania oczyszczając ja z łusek i patrosząc, odciąć głowę
i ogon, pokroić w dzwonka, odłożyć dzwonki na bok. Do garnka włożyć tylko głowę i ogon, listek laurowy, ząbek czosnku, troszkę soli, zalać 1 szklanką wody i gotować wszystko na średnim ogniu przez około 30 min. Po tym czasie dobrze przecedzić otrzymany rosół i odstawić.
2. W rondlu ułożyć dzwonka ryby w jednej linii, polać białym winem i dodać troszkę zimnej wody, posypać szczyptą soli. To wszystko gotujemy bardzo wolno, na małym ogniu przez 15min. Do momentu gdy zaczną wrzeć. Po ugotowaniu wyjąć dzwonka ryby i odstawić do obcieknięcia, a pozostałość z gotowania przecedzić przez sitko. Z dzwonków ryby zdjąć skórę i delikatnie usunąć ości. Ułożyć je w posmarowanej brytfance w jednej linii.
3. W garnku rozpuścić 30gr.masła, dodać mąkę, zalać wszystko tym wywarem, który został nam po gotowaniu dzwonków ryby, doprowadzić do gotowania ciągle mieszając(nie przerywając) aż do
uzyskania jednolitego sosu. Ustawić na ogniu znowu rosół z ryby przygotowany wcześniej i gotować, aż utraci 1/4 swojej objętości; w miedzyczasie oczyścić grzyby i pietruszkę, i posiekać wszystko razem bardzo drobno.
4. Przełożyć otrzymany wcześniej sos znowu na ogień, połączyć go z posiekanymi grzybami i pietruszką i gotować przez kilkanaście minut. Potem dodać rosół, doprawić solą, pieprzem ,gałką muszkatołową i dodać śmietanę. Gdy będzie za gęsty dodać odrobinę wody. Kiedy sos już będzie dobrze wymieszany, zdjąć go z ognia i polać nim dzwonka ryby. Wymieszać starty parmezan z bułką tartą, ziołami prowansalskimi i posypać wierzch potrawy, dodać na koniec rozpuszczone masło, które nam zostało.
5. Wszystko włożyć do bardzo gorącego piekarnika (200°C) i zapiekać około 15min. Podawać, kiedy wierzch potrawy będzie ładnie zrumieniony. Udekorować natką pietruszki. Do tej potrawy polecam dobre wino białe wytrawne o temperaturze 9-11stopni.
SMACZNEGO !!!
„Materiał zgłoszony na konkurs wedkuje.pl”
Autor tekstu: Michał KULICZKOWSKI
GBH | |
---|---|
Ciekawy przepis (uwielbiam sandacza). Jest jedno ale.... Czy na pewno proces gotowania i pieczenia sandacza nie jest zbyt długi? To bardzo delikatne mięso i mam wrażenie, że po tym wszystkim się zwyczajnie zrobi ciapa? Uspokój mnie i powiedz, że się mylę :-) bo mam wielką chęć wypróbować danie :-) (2009-11-26 10:09) | |
kula-m | |
Wszystko zależy od wielkości i grubości ryby, czas gotowania i pieczenia jest optymalny , oczywiście czas ten należy dostosować do wyżej podanych wytycznych , ja zawsze robię tak mniej więcej tyle czasu i jest przepyszna (2009-11-26 11:47) | |
grzybek666 | |
Jak można jeść przeciwnika :) Pozdrawiam (2009-11-26 12:48) | |
u?ytkownik10172 | |
Chociaż skończyłem wpis w miejscu: "czas przygotowania 80 minut", to daję 5 gwiazdek, bo widzę, że wpis porządnie przygotowany. Nie lubię siedzieć w kuchni, a taki czas przygotowania potrawy zniechęca mnie całkowicie. Pozdrawiam serdecznie autora (o co chodzi facetowi z tym jedzeniem przeciwnika?) (2009-11-26 22:05) | |
GBH | |
Nie wiem. Kolego Grzybek wzywamy do wyjaśnień :-) (2009-11-27 09:56) | |
grzybek666 | |
Każda ryba którą łowimy jest naszym przeciwnikiem. Gdy ją jemy "Zjadamy przeciwnika". Taki wędkarski żart (2009-11-28 08:40) | |
u?ytkownik10172 | |
Pytanie było retoryczne, żart złośliwy i raczej kiepski (2009-11-28 09:28) | |
baloonstyle | |
Mniam nieźle to wygląda.A żart jak żart jednemu pasuje drugiemu nie :)) (2010-09-23 07:58) | |
u?ytkownik58380 | |
Ale rzez mi ochotę zrobił na sandaczyka. Przepis wydaje się ciekawy. OCENA: 4- (2010-11-13 11:48) | |
robcio2535 | |
Nie powinienem czytać takich materiałów bo mimo iż jestem po śniadaniu to i tak ślinka mi już poleciała na tego sandacza :-) Przepis bardzo ciekawy i z pewnością pyszny :-) (2010-11-14 11:05) | |
roczesla | |
P.S. Kto mi zapłaci odszkodowanie za klawiaturę ??? :) Mój ślinotok opisu nie strzymał i mam po klawiaturze :))) Myślę że warto spróbować - ode mnie 5+ i pozdrowionka !! (2011-01-17 22:02) | |
u?ytkownik87968 | |
Ciekawy przepis. Może w ty roku poruszę ten aspekt kuchni.+++++ (2011-09-17 00:02) | |
Krzysztof2k5 | |
Jeszcze tego nie próbowałem. Sam lubię przyrządzać ryby i powiem, że przepis wygląda na bardzo wyrafinowany i smaczny, ale podzielam obawy kolegi "GBH", czy tak długie pitraszenie nie za bardzo rozmiękczy sandacza? Do tych czasów pasuje mi sztuka 3-4 kg. Czy o takiego sandacza tu chodzi? (2012-01-03 18:13) | |
kula-m | |
Jak już pisałem czas dobieraj optymalnie,taki sandaczyk w zupełności wystarczy,można też użyć innej białej rybki (2012-06-05 11:34) | |