Śledź po kaszubsku


Śledź po kaszubsku

Składniki(6 porcji):
6 średniej wielkości ziemniaków ugotowanych w łupinach;
opakowanie solonych filetów śledziowych w zalewie z oliwą;
2 duże cebule;
sól;
pieprz;
kopiasta łyżka posiekanej natki pietruszki (może być mrożona);
2 szklanki gęstej, kwaśnej śmietany;
łyżka octu ziołowego lub soku z cytryny;

Sposób przygotowania:
1).Śledzie odsączamy z zalewy, kroimy w zgrabne dzwonki. Cebule kroimy w cienkie piórka., przelewamy na sicie wrzątkiem, hartujemy zimną wodą, odstawiamy do wychłodzenia. Ziemniaki kroimy w cienkie (ważne !!!) plastry.
2).Na spód półmiska wlewamy 2 łyżki śmietany, na niej układamy połowę ziemniaków, oprószamy je solą, pieprzem, natką pietruszki. Na warstwie ziemniaków rozkładamy połowę śledzi, kropimy delikatnie octem ziołowym lub sokiem z cytryny, na śledziach rozkładamy część cebuli (mniej niż połowę), którą oprószamy przyprawami. Druga warstwa to pozostałe, pokrojone w plasterki ziemniaki oprószone przyprawami, pozostałe śledzie skropione octem i przyprawami, cebula, która powinna przykryć całość. Potrawę zalewamy lekko spienioną śmietaną oprószamy natką, owijamy w folie aluminiową i odstawiamy w chłodne miejsce (nie do lodówki) nawet na kilka godzin.
3).Podajemy w naczyniu, w którym potrawa była przygotowana.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(9 głosów)

 

Śledź po kaszubsku - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł