Śledzie w sosie pikantnym


Śledzie w sosie pikantnym

Składniki(8 porcji):
CZĘŚĆ I (Ryba)
opakowanie filetów śledziowych (matiasy) w zalewie z oliwą;
CZĘŚĆ II (Sos)
3 jajka ugotowane na twardo;
sok z cytryny;
szklanka gęstej, kwaśnej śmietany;
2 kopiaste łyżki drobno posiekanej lub roztartej cebuli,
płaska łyżka świeżego chrzanu;
sól;
pieprz;
cukier puder;

Sposób przygotowania:
CZĘŚĆ I (Ryba)
Ułożone na półmisku porcje śledzi zalewamy powstałym później sosem, półmisek zawijamy szczelnie w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.
CZĘŚĆ II (Sos)
Żółtka rozcieramy z sokiem z cytryny na jednolitą masę, dodajemy śmietanę. Gdy składniki się połączą, dodajemy cebulę, chrzan, przyprawy, drobno posiekane białka, całość delikatnie mieszamy.
Przed podaniem przybieramy potrawę zieleniną.

CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut.

Życzę smacznego !!!

 


1.7
Oceń
(9 głosów)

 

Śledzie w sosie pikantnym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł