Strucla makowa - zdjęcia, foto - 1 zdjęć
Strucla Makowa
Składniki:
Ciasto:
-500g mąki (ok.3 szklanki)
-200g cukru
-150g masła lub margaryny
- 250 ml mleka
-30g drożdży
-3 jajka
Masa makowa:
-500g maku
- 200g cukru
-100g masła
-2 jajka
-cukier waniliowy
-50g rodzynek
-kilka łyżek skórki pomarańczowej,smażonej
Przygotowanie:
Przygotowujemy poprzedniego dnia mak do strucli. Moczymy go w wodzie przez całą noc.
Rano mak odcedzamy i gotujemy kilka minut w wodzie. Dobrze osączamy i trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę. Następnie dodajemy do maku masło lub margarynę i bakalie, smażymy masę w rondlu cały czas ją mieszając. Po kilku minutach odstawiamy mak do przestygnięcia. Gdy jest już ostudzony dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy i mieszamy. Przystępujemy do przygotowania ciasta.
Ucieramy masło lub margarynę ,cukier i jajka na puszystą masę. Dodajemy do niej drożdże roztarte w mleku i mieszamy. Gdy masa jest już dobrze wymieszana wsypujemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto , aż będzie odchodziło od ręki. Wtedy ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po godzinie , kiedy ciasto podwoi swoją objętość , bierzemy połowę ciasta na stolnicę posypaną mąką wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Smarujemy białkiem i rozkładamy na całej powierzchni połowę masy makowej, znowu smarujemy białkiem i zwijamy struclę, tak żeby brzeg i obydwa końce znalazły się pod spodem.
Z reszty ciasta i maku przygotowujemy drugą struclę. Blachę do pieczenia smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy delikatnie mąką, układamy na niej obydwie strucle w sporej odległości od siebie , żeby strucle się nie zrosły podczas pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni , przez ok. 40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto już się upiekło, można na chwilę zwiększyć temperaturę, wtedy skórka na wierzchu się zarumieni.
Smacznego !!!
Materiał zgłoszony do konkursu kulinarnego wedkuje.pl
Autor tekstu: Adam Dałek