Świetne rybne kotleciki

/ 9 komentarzy

Drugą moją szlagierową potrawą z ryb są kotleciki. Ponieważ łupem wędkarzy najczęściej padają średnie i małe rybki (byle wymiarowe), podam sposób na ich smaczne zagospodarowanie.
Wypatroszone leszczyki smażymy na małej ilości oleju (lub gotujemy w rondlu przez ok. 3 minuty). Po wystygnięciu staramy się oddzielić mięso od ości, których jest dość dużo. Nie róbmy z siebie męczenników i nie wybierajmy wszystkich, przekręcając mięso dwa razy w maszynce zneutralizujemy niewybrane. Oczywiście leszczyki są podstawą ale nie zaszkodzi gdy dodamy mięsa z innych ryb, np. płoci, okoni...Do tak przygotowanego ok 1 kg farszu sposobimy następujące dodatki: dwie duże cebule lekko zasmażamy i mielimy z 0,15 kg tłustego wędzonego boczku, dwoma gotowanymi ziemniakami, rozmoczonym i wyciśniętym żytnim chlebem (dwie kromki), czterema ząbkami czosnku. Całość umieszczamy w odpowiedniej misie i wbijamy trzy jajka, po czym ugniatając dodajemy sól, pieprz czarny i przyprawę Delikat do ryb. Smakoszom polecam także dodanie przyprawy do ryb firmy Prymat - wyśmienicie komponuje. Walory smakowe podnosi także dodanie pokrojonych listków pietruszki i kopru. Gdy wszystko wymieszamy, formujemy kotleciki i po obtoczeniu w panierce (bułka tarta, płatki owsiane, płatki kukurydziane i odrobina mąki), smażymy na oleju. Smakują wybornie gorące i zimne, oczywiście obowiązkowo podlane piwem...

 


4.1
Oceń
(28 głosów)

 

Świetne rybne kotleciki - opinie i komentarze

użytkownik42354użytkownik42354
0
Jak poprzednio. Ciekawe przepisy zawsze mile widziane. Pozdrawiam. (2010-10-15 12:27)
użytkownik61983użytkownik61983
0
Piąteczka ***** (2011-12-29 18:51)
CZzesioCZzesio
0
Czyżby komuś nie smakowały kotleciki , że tak zaniżył ocenę ? Nie wiem czy będzie mi się chciało skrobać tyle ryb ....ale za przepisik w ciemno daję ***** :) (2012-07-27 17:38)
Zibi60Zibi60
0
Artykuł powstał w czasie gdy kilku punktowało kopiowaniem z książek kucharskich, noty były wystawiane bez czytania i wgłębiania się w zapewnienia, że to mój, wielokrotnie sprawdzony pomysł. (2012-07-28 06:28)
ryukon1975ryukon1975
0
Wypróbuję przepis,sale nie dziś bo nie mam ryb.Nie mam ale będę miał.:) 5 ***** (2013-01-15 06:49)
ImatytaImatyta
0
Hmmmm muszę wypróbować. Daje 5 (2013-01-15 14:22)
marassmarass
0
Piąteczka :-) (2013-01-15 16:23)
Kowal73Kowal73
0
:)***** (2014-03-21 22:18)
edyta35edyta35
0
Zbyszku przepis brzmi interesująco, jak będę miała rybki i czas to zapewne wypróbuje, ale w tej chwili już piąteczkę daję, pozdrawiam:))) (2014-03-23 19:34)

skomentuj ten artykuł