Szczupak pieczony - Szczupak w folii z ziołami

/ 3 komentarzy

Szczupak pieczony - Szczupak w folii z ziołami
Ten przepis jest świetny dla wszystkich, którzy nie mają pomysłu jak przyrządzić szczupaka, a zwykła smażona rybka już się znudziła.


składniki:

szczupak 1,5 kg
sól,
pieprz,
oregano,
masło,
olej,
cztery ząbki czosnku,
cytryna,
posiekana natka pietruszki,



sposób przyrządzenia:

Szczupaka posolić natrzeć , oregano solą, pieprzem posmarować olejem.
Masło utrzeć z solą , wymieszać z posiekaną natką pietruszki, włożyć do brzucha szczupaka, zawinąć w folię aluminiową.
Zamknąć szczelnie i włożyć do uprzednio nagrzanego piekarnika.
Piec ok. 55 minut w temp. 190 st. C.

Po wyjęciu szczupak pieczony jest gotowy do spożycia.
Smacznego.

 


3.2
Oceń
(17 głosów)

 

Szczupak pieczony - Szczupak w folii z ziołami - opinie i komentarze

marek-debickimarek-debicki
0
Yaro ja osobiście daję piątkę*****. W podobnym przepisie stosuję dodatkowo jeszcze cebulę pokrojoną w talarki i włożoną do jamy brzusznej. Cebula dodaje dodatkowego aromatu a przede wszystkim powoduje, że mięso nie jest zbyt suche po pieczeniu. Pozdrawiam. (2011-04-25 17:57)
MarSMarS
0
Sprawdziłem  ... i mój wnuk też. Jest super zwłaszcza z cebulką, a wnukowi oprócz 1/2 szczupaka bardzo smakował ... farsz (masło z czosnkiem) - 1,5 roku i neseser jak w reklamie jeżeli chodzi o smaki :P Oczywiście było z cebulką bo to rzeczywiście dodaje smaczku :) (2013-07-28 00:50)
malkimmalkim
0
Ładnie pięknie,ale jak dla mnie podałeś ten przepis tak ogólnie, a nie każdy jest "mistrzem patelni" Ale dzięki komentarzom podołałem temu wyzwaniu. a był to mój pierwszy szczupak pieczony przeze mnie. Wyszło superowo-masz 5-tkę. Z wędkarskim pozdrowieniem :-) (2014-10-10 20:42)

skomentuj ten artykuł