Szczupak smażony w sosie koperkowym


Szczupak smażony w sosie koperkowym – 1kg mrożonego lub świeżego szczupaka, koperek, 3 cebule, sok z cytryny ,4 ząbki czosnku, 2 szklanki słodkiej śmietany 18%, 5 łyżek mąki, 3 łyżki masła, pieprz ziołowy, sól. Przygotowanie: Fileciki płukany każdy z nich kroimy na 3 kawałki. Nacieramy solą, sokiem z cytryny i pieprzem ziołowym. Czosnek z cebulą drobno skrajamy w kosteczkę po czym dodajemy do ryby owijamy folią aluminiową i odstawiamy na minimum 2 godziny w chłodne miejsce. Po upłynięciu 2 godziny wyciągamy rybę (szczupak smażony) obtaczamy w mące smażymy na maśle z obu stron. Sos do rondla dajemy dwie łyżki masła i koperek smażymy 2 minuty oczywiście mieszając by zapobiec przypaleniu dodajemy mąkę połączoną z śmietaną , powoli mieszając aż zgęstnieje. Doprawiamy cukrem pieprzem i sola według gustu i zakrapiając kilkoma kroplami soku z cytryny. Życzę Smacznego.

 


1
Oceń
(2 głosów)

 

Szczupak smażony w sosie koperkowym - opinie i komentarze

skomentuj ten artykuł