Szybka, prosta zanęta własnej roboty

/ 8 komentarzy / 5 zdjęć


Na dobre wyniki wędkarskie w swoim łowisku nie jest nam potrzebna oryginalna zanęta, ani różnego rodzaju atraktory, to wszystko wiąże się z kosztami. W tym wpisie chciałbym się podzielić moim własnym sposobem na domową zanętę.
W okresie wiosenno-letnim robię własną, sprawdzoną na moim łowisku zanętę dzięki której niejednokrotnie odniosłem pozytywne wyniki. Za zanętę bazową służy mi zwykły śrut kukurydziany oraz wymieszana z nim bułka tarta, którą robię z wysuszonych kawałków chleba mielonych przez maszynkę. Do tego dodaję jakąś kupną/oryginalną zanętę, najczęściej jest to zanęta TRAPER Lin, Karp, Karaś ponieważ ma dużo dużych frakcji oraz przyjemny zapach. Do tego dodaję jedną puszkę kukurydzy oraz kolorową pinkę. Wszystko najpierw dokładnie mieszam na sucho, następnie mieszam dolewając wodę z łowiska tak długo aż uzyska odpowiednią spójność aby nie wylatywała z koszyczka podczas wyrzutów (tej zanęty używam dla feedera oraz odległościówki).
Można też dodać do tego wszystkiego cukier waniliowy lub cynamon. Wszystkich składników dodajemy tyle ile uważamy za słuszne.
Ta zanęta pomogła i pomaga mi szczególnie w połowach linów, karasi oraz całkiem przyzwoitych płoci. Myślę że wielu wędkarzy robi własną zanętę i odnoszą zadowalające efekty. Mam nadzieję że może się to komuś przydać.
Pozdrawiam i życzę udanych połowów.

 


5
Oceń
(21 głosów)

 

Szybka, prosta zanęta własnej roboty - opinie i komentarze

Lin1992Lin1992
0
***** (2013-04-26 19:26)
u?ytkownik131131u?ytkownik131131
0
Mam nadzieje że będzie efektowna ***** (2013-04-26 20:08)
MateuszR86MateuszR86
0
Fajnie bo tanio :) (2013-04-26 21:42)
karateka994karateka994
0
Skład mojej zanęty jest bardzo podobny. :) (2013-04-26 21:43)
kamil11269kamil11269
0
Szybka, prosta i piąteczka (2013-04-28 12:42)
damiangrzeskowiakdamiangrzeskowiak
0
5 (2013-05-01 20:10)
u?ytkownik70140u?ytkownik70140
0
***** (2013-05-08 16:10)
dunster35dunster35
0
Na pewno spróbuję zrobić tą zanętę ***** :) (2013-06-04 18:36)

skomentuj ten artykuł