Tatar ze śledzia w sosie musztardowym

/ 2 komentarzy



  • konto usunięte




Tatar ze śledzia w sosie musztardowym

Składniki:

4 filety z solonego matiasa
1,5 białej cebuli
0,5 szklanki oleju
2 łyżki musztardy gruboziarnistej
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki gęstej śmietany
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
sól, biały pieprz
1 łyżka posiekanej chili papryczki

Etapy przygotowania

Filety namoczyć na 1godz w zimnej wodzie. Śledzie osączyć, umieścić w szklanym naczyniu, obłożyć plastrami 1 sparzonej cebuli, liśćmi laurowymi i zielem angielskim, zalać olejem.Odstawić na co najmniej 4 godz. Filety osuszyć z marynaty, pokroić w drobną kostkę . Rybę wymieszać z posiekaną pozostałą cebulą i papryczką chili. Doprawić musztardą , sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Porcję tatara ułożyć na talerzykach , przykryć ją półcentymetrową warstwą doprawionej solą i pieprzem śmietany. Ozdobić,i zjeść:-)gorąco polecam...

 


4.8
Oceń
(4 głosów)

 

Tatar ze śledzia w sosie musztardowym - opinie i komentarze

tocik26tocik26
0
fajny przepis...myślę że go kiedy spróbuję , tylko szkoda że nie da się tego zrobić z innych ryb np;szczupaka czy karasia...moja ocena to 4/5 myślę że wstawisz jeszcze jakieś przepisy bo ja uwielbiam ryby:-) (2013-01-20 11:18)
majapmajap
0
Do posiekanej cebuli dodałbym 2 łyżki cukru , zostawić na 20 min. niech wpije - spróbuj ! Pozdrawiam . (2013-01-21 07:34)

skomentuj ten artykuł